Forrás: MNO

A kormány- és ellenzéki pártok, a köztársasági elnök és a miniszterelnök, valamint a budapesti főpolgármester egyaránt elítélték azt a példátlan méretű, 130 sírhelyet tönkretevő sírrongálást, melyre a Kozma utcai temetőben került sor.

Állampolgári bejelentés érkezett szerda reggel a BRFK-ra, hogy több tucat sírt rongáltak meg a Kozma utcában található temetőben. A BRFK Vagyonvédelmi Osztálya teljes személyi állománya és egy külön nyomozócsoport nagy erőkkel megkezdte a nyomozást. Mint kiderült: összesen 130 sírhely esett a példátlan vanadalizmus áldozatául. A rendőrség rongálás és kegyeletsértés bűncselekménye elkövetése megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást ismeretlen tettes ellen.

Gergényi Péter budapesti rendőr-főkapitány félmillió forintos nyomravezetői díjat ajánlott fel annak, aki érdemi információval szolgál a sírrongálás elkövetőiről. Egymillió forintot nyomravezetői díjat ajánlott fel Demszky Gábor. A helyszínt felkereső főpolgármester a távirati irodának elmondta, felkérte a Budapesti Temetkezési Intézet Rt.-t, hogy vegyenek részt a felborított és összetört sírok helyreállításában.

Az ausztriai munkalátogatáson tartózkodó Mádl Ferenc köztársasági elnök szerdán Bécsben külön állásfoglalásban ítélte el a Kozma utcai temető sírjainak meggyalázását. Az államfő aláhúzta, hogy mélységesen elítéli a temető sírjainak vandál, az emberi méltóságot és a kegyelet érzését semmibe vevő meggyalázását.

Együtt érzek a zsidó hitközösség tagjaival, különösen a megrongált sírokban nyugvók hozzátartozóival – olvasható Gyurcsány Ferenc közleményében. A kormányfő leszögezi: „Ami történt, az nem csak a magyar zsidósággal szemben bűn, nem is csak a magyarsággal szemben az, hanem mindezen túl az egyetemes és legősibb emberi értékek megtagadása.”

A rendőrök tájékoztatása szerint a Kozma utcai zsidó temetőben történthez hasonló nagyságrendű sírrongálás még nem történt Magyarországon – mondta Lamperth Mónika a kormány ülését követő sajtótájékoztatón szerdán Budapesten. A belügyminiszter azt mondta, torokszorító látvány fogadta a temetőben, ahol személyesen tájékozódott a történtekről. Bozóki András kulturális miniszter biztosította a zsidó hitközséget, hogy a kormány minden segítséget megad a helyreállításhoz. „Az egész kormány elítéli ezt a barbár tettet, ezt mi nem tűrhetjük” – tette hozzá.

Sürgetik a hatóságok határozott fellépését

Orbán Viktor mélyen elítélte a Kozma utcai zsidótemető sírjainak megrongálását. – Az emberi méltóság ilyen mértékű lábbal tiprása, megsértése tizenöt éves demokráciánkban példátlan – mondta a Fidesz elnöke. – Akármilyen politikai viták voltak az elmúlt tizenöt évben, az emberi méltóság védelme mindenek felett állt, (…) jó volna, hogyha ez nem változna meg – tette hozzá. A pártelnök maga és a Fidesz nevében együttérzését fejezte ki a hozzátartozóknak. Mint mondta, a hatóságoktól elvárják, hogy a lehető leggyorsabban, leghatékonyabban járjanak el az ügyben, és minél hamarabb kerítsék kézre az elkövetőket. A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség elnöksége mélyen elítél minden olyan cselekedetet, ami vallási, faji vagy bármely más közösség ellen irányul – olvasható a testület közleményében.

A Kozma utcai sírok gyalázatos feldúlásának okait még nem látjuk, hatását és társadalmi veszélyeit azonban igen – fejtette ki közleményében Lendvai Ildikó MSZP-frakcióvezető. Donáth László szocialista politikus szerint kellő körültekintéssel kell ezt a kérdést kezelni és kinyomozni azt, hogy ki tette, mert az, hogy neonáci, vagy fasiszta szimbólumot, szót nem mázoltak a sírokra, még „nem jelenti azt, hogy nem ugyanabból az indulatból tették, mint amit egyébként a jelképek magukban hordoznak”.

Herényi Károly, az MDF országgyűlési frakcióvezetője szerint megdöbbentő, hogy időről-időre, nemcsak Magyarországon, hanem Európa számos pontján zsidó temetőket rongálnak meg. Az ellenzéki politikus szerdán kijelentette: emögött valószínűleg nem tudatos antiszemitizmus áll, hanem primitívség, műveletlenség, az ismeretek teljes hiánya.

Szintén valószínűbbnek látta, hogy „néhány elvetemült suhancról van szó”, ám „ennél súlyosabb, tudatos” cselekedetet sem látott kizártnak Horn Gábor szabad demokrata ügyvivő. „Mindannyiunknak, az egész magyar közéletnek végig kell gondolnia, hogy kinek, mekkora felelőssége van abban, hogy ez előfordulhat Magyarországon” – jelentette ki az SZDSZ-es politikus.

Comments are closed.