Forrás: Híradó

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia nevében Seregély István egri püspök döbbenetének adott hangot amiatt, hogy ismeretlen tettesek megrongálták a Kozma utcai zsidó temetőt

„Döbbenettel fogadtuk a hírt, hogy ismeretlen tettesek újra kegyeletsértést követtek el, megrongálták a Kozma utcai zsidó temetőt. Sajnos nem első alkalommal fordul elő, hogy vandálok megsértik más emberek legbensőbb érzéseit” – olvasható a Püspöki Konferencia elnökének nyilatkozatában.

Seregély István leszögezi: értetlenül állnak a történtek előtt. Úgy véli: bizonyosan nem vallásos emberek rongálták meg a sírokat, sem pedig olyanok, akik hitoktatásban részesültek, „hiszen ők tudnák, hogy a temető szent hely, és tisztelni kell mind a holtak emlékét, mind az élők érzéseit”.

„Mi, katolikus püspökök az ilyen cselekedetek ellen a leghatározottabban tiltakozunk, és arra kérjük a jószándékú embereket, tegyünk meg mindent azért, hogy a gyűlölet helyébe a szeretet költözzék az emberek szívébe!” – áll a nyilatkozatban.

Mintegy százharminc sírt rongáltak meg a Kozma utcai zsidó temetőben – közölte a Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója szerdán. A sírköveket felborították, illetve összetörték. Az ország vezető politikusai nyilatkozataikban mély megdöbbenésüknek adtak hangot, s elítélték a barbár tettet.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.