Forrás: NOL

Munkatársunktól, 2005. június 15. 00:00

Mádl Ferenc Bécsben búcsúzik

Búcsú-munkalátogatásra érkezett tegnap Bécsbe Mádl Ferenc. A köztársasági elnököt Heinz Fischer, Ausztria szövetségi elnöke hívta meg kétnapos vizitre. A késő délutáni órákat Mádl az ausztriai magyarok képviselőivel töltötte, ma pedig elkezdődtek a politikai és kulturális találkozások. Elsőként szűk körű találkozó Fischer elnökkel a Burghofban. A szövetségi elnök és felesége Margit Fischer délben Mádl Ferenc és Mádl Dalma tiszteletére ebédet ad a vadászteremben. A magyar köztársasági elnök ezt követően megbeszélést tart Wolfgang Schüssel kancellárral is. (Zalán Eszter)

Az ET-t aggasztja a lengyel antiszemitizmus

Aggasztó mértékben van jelen a lengyel közéletben az antiszemitizmus – állapítja meg a Rasszizmus és az Intolerancia Elleni Európai Bizottság, az Európa Tanács szakértői testülete tegnap közzétett jelentésében. Az elmúlt években ez a jelenség szórványosan, a zsidókkal szembeni fizikai támadásokban, kegyeletsértő cselekedetekben nyilvánult meg Lengyelországban. Ezek azonban csak másodlagosak az antiszemitizmus más megnyilvánulási formáihoz képest, mint például a zsidókat érő szóbeli vagy írott formában megjelenő támadások. (MTI)

Magyar gazdasági fórum Szentpétervárott

Magyarország érdeke, hogy más EU-országokkal együtt szorgalmazza az Oroszországgal való együttműködést – mondta Kiss Péter kancelláriaminiszter a szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórum keretében rendezett kiállítás megnyitóján. Az eseményen jelen volt Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke (képünkön), aki előzőleg Borisz Grizlov orosz alsóházi elnökkel találkozott. (MTI)

Budapesti aggodalom a temerini incidens miatt

A belgrádi magyar nagykövet aggodalmát fejezte ki tegnap a Szerbia és Montenegró-i külügyminisztériumnál a Temerinben történt újabb etnikai színezetű incidens miatt. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn felkérte a külügyminisztert, hogy hivatalosan tájékozódjon szerb partnerénél a temerini incidensről. A nagykövet elmondta: a tavalyi hasonló eseményekhez képest kedvező elmozdulás, hogy a rendőrség ezúttal gyorsan reagált, sőt tájékoztatójában említést tett arról is, hogy etnikai háttere is lehetett az incidensnek. A temerini incidens szombat hajnalban történt. Egy szerb férfi kérdőre vont magyar fiatalokat amiatt, hogy magyarul beszélnek, és a szóváltást verekedés követte. (MTI)

Comments are closed.