Forrás: Stop!

A temetetlen halott versenyezhet, Mundruczó Kornél zsűrizhet Karlovy Varyban Időpont: 2005-06-14 10:08:13

Mészáros Márta A temetetlen halott című alkotása is meghívást kapott a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál játékfilmes versenyébe. A Nagy Imre életét feldolgozó film mellett még öt magyar alkotás utazhat a cseh fürdővárosba.

A legjelentősebb közép-európai A-kategóriás filmversenyen további öt alkotás képviseli Magyarországot. A július 1-től 9-ig tartó A- kategóriás filmversenyen, mely idén ünnepli negyvenedik születésnapját, Mészáros Márta filmje az Aranyglóbuszért verseng. A Nagy Imre-portréra hazánkban tavaly október óta több mint százezren váltottak jegyet.

Pejó Róbert Dallas Pashamende című filmjét a fesztivál új versenyszekciójában, A Nyugat Keletje elnevezésű válogatásban mutatják be. Gryllus Dorka a filmben nyújtott alakításáért februárban a Magyar Filmszemlén és nemrégiben a portugália Troia-ban is megkapta a legjobb színésznő díját. Koltai Lajos Sorstalanság című filmjével a „Horizontok” programjában találkozhat a közönség. E szekcióban a világ legnagyobb fesztiváljain már bemutatott emlékezetes alkotásokból mutatnak be válogatást.

Kenyeres Bálint Before Dawn című rövidfilmjét a „Függetlenek Fórumán” mutatják be. E válogatásban a hétvégén Annecy-ben nagydíjat nyert Nyócker!-t is láthatja a közönség. Egy magyar kisfilm világpremierjére is sor kerül a fesztiválon: Cserháti Gabriella és Fabien Lartigue Tom Tamás című kilencpercesét Karlovy Vary-ban láthatja először a közönség.

A Kristályglóbusz sorsáról döntő zsűri egyik tagja Mundruczó Kornél. A héttagú nemzetközi zsűri elnöke az idén Michael Radford brit rendező lesz. A színházi és mozi rendezéseiről egyaránt ismert Radford a legendás Orwell-adaptációt, az 1984-et, valamint A postás című filmet jegyzi többek között. (filmunio.hu)

Stop!

Comments are closed.