Forrás: MA

Hatvanegy éve több, mint 1.200 zalaegerszegi és környékbeli zsidó vált a fasiszta koncentrációs táborok és a munkaszolgálat áldozatává, akiknek emlékére megemlékezést tartottak vasárnap Zalaegerszegen.

2005.06.12 15:06 MTI

“Többszázezer magyar zsidó és roma elhurcolását, legyilkolását egyetlen gondolat vezérelte: a másság iránti gyűlölet, (…) s olyan erőnek a támadása, amely csak pusztítani akart. De ma a gyűlölet helyett szívünkben a szeretetnek kell mindig erősebbnek lennie” – hangsúlyozta Schönberger András főrabbi a zalaegerszegi volt zsinagógában tartott megemlékezésen.

Mint mondta: hatvan év után “azt hittük, hogy megszabadultunk az egykori őrülettől”, de az még ma is hat, és ez ellen a “szeretet iránti vágynak kell ott élnie lelkünkben”. Vajda László, a megyei önkormányzat osztályvezetője arról szólt, hogy 1944-ben a zalai zsidóság csaknem 90 százaléka vált az akkor államilag támogatott holokauszt áldozatává. Az utókor”egyetlen fegyvere az emlékezés maradt, de kötelessége a felnövekvő nemzedékekben tudatosítani ezt a tragédiát, feltárva-kutatva annak minden részletét”.

Zalaegerszeg alpolgármestere, Ribiczey Pál gyermekkori emlékein át idézte fel a hat évtizede történt szörnyűségek következményeit, bízva abban, hogy a mai “közös Európánk már a béke szigete lesz”. A megemlékezés a zsidó temetőben zárult, ahol a résztvevők – köztük Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója és Suchman Tamás, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára – a mártírok falánál, majd a temető előtti holokauszt-emlékműnél gyászimával, a gyászt jelképező kövek és virágok elhelyezésével rótták le kegyeletüket.

A nap folyamán a város további négy emlékhelyén – köztük az egykori gettóépületnél és a vasútállomásnál lévő roma holokauszt domborműnél – rótták le kegyeletüket a térség hitközségeinek tagjai, a zsidóság helyi és országos vezetői, a megyei, illetve a városi önkormányzat képviselői és a túlélők.

Comments are closed.