Forrás: NOL

Népszabadság Online, 2005. június 12. 12:45

Izrael szerint a szélsőségesek lefegyverzésének megtagadásával a Palesztin Hatóság bombát dobott a békefolyamatra.

A szélsőségesek lefegyverzésének elutasításával a Palesztin Hatóság bombát dobott a béketárgyalások felújításának esélyére – jelentette ki vasárnap Ehud Olmert izraeli miniszterelnök-helyettes az izraeli rádióban.

„Ha a palesztinok nem harcolnak a terrorizmus ellen, akkor mi fogjuk megtenni, és akkor az erőszak spiráljának kiújulása útját fogja állni a politikai rendezésnek” – fejtette ki Olmert.

Ezzel Nászir al-Kidva palesztin külügyminiszter előző napi szavaira reagált. Kidva szombaton kijelentette: a Palesztin Hatóság törvényesnek tartja a fegyverek birtoklását, amíg tart a palesztin területek megszállása. Hozzáfűzte viszont, hogy a fegyverek használatát az eddigieknél szigorúbban kell ellenőrizni, nem szabad megengedni, hogy azokat a törvények megsértése céljából használják.

Magas rangú izraeli tisztségviselők szerint Kidva bejelentése azt jelenti, hogy a Palesztin Hatóság visszavonul a nemzetközi útiterv keretében tett ígéreteitől. Zeév Boim izraeli védelmi miniszterhelyettes az izraeli rádióban kijelentette: Izrael mindaddig nem fogja felújítani a béketárgyalásokat, amíg meg nem történik a fegyveres csoportok leszerelése.

Az útiterv első fázisa előírja, hogy a palesztin fél lefegyverzi a fegyveres csoportokat, Izrael pedig leállítja a telepek építését. Eddig egyik fél sem tett eleget a vállaltaknak.

A szélsőséges palesztin csoportok gyors lefegyverzéséről szombaton Nászír al-Kidva palesztin külügyminiszter így nyilatkozott: a fegyverek birtoklása törvényes mindaddig, amíg tart a palesztin területek megszállása.

Különböző radikális csoportok 40 fegyveres tagja szombaton támadást indított a palesztin biztonsági erők egyik központi épülete ellen Gáza városában. A több órás tűzharcban senki nem sebesült meg.

Mahmúd Abbász palesztin elnök szombaton törvénytervezetet terjesztett elő, amely előirányozza az elnökhelyettesi tisztség létrehozását. Az Al-Ajjám című palesztin napilap szerint Abbász kijelentette: a törvényjavaslattal azt kívánja megakadályozni, hogy hatalmi vákuum keletkezzen abban az esetben, ha esetleg lemondana, megbetegedne vagy meghalna. A lap hozzáfűzte: Abbász elődje, Jasszer Arafat mindvégig elutasította, hogy helyettest nevezzen ki.

Mahmúd Abbász egy bizottságot is létrehozott, amelynek a korrupció elleni harcot kell irányítania. A bizottság a palesztin elnök elképzelése szerint független, és gyanú esetén eljárást folytathat minden politikus, illetve hatósági alkalmazott ellen.

(forrás: MTI)

Comments are closed.