Forrás: NOL

A csecsen iskolafoglalás túlélőit látták vendégül

Veszprémi tudósítónktól, 2005. június 13. 00:00

Táncműsorral is készültek a diákokKép: Bánhalmi János Ma utaznak haza Magyarországról azok a beszlani és moszkvai iskolások és kísérőik, akik tíz- napos rehabilitációs üdülésen vettek részt előbb Szarvason, majd Zánkán – tudtuk meg Balogh Zoltántól, a Zánkai Gyermek- és Ifjúsági Centrum marketingvezetőjétől. A csoportból harmincöten annak a beszlani általános iskolának a tanulói, amelyet tavaly szeptemberben 330 áldozatot követelő csecsen terrortámadás ért.

A tragédia túlélőinek egy csoportját a „Zsidó családok a beszlani gyermekekért” nevű program keretében látták vendégül Magyarországon. Az üdülés megszervezésében és anyagi feltételeinek megteremtésében többek között a Zsidó Vallási Szervezetek Európai Kongreszszusa, a The American Jewish Joint Distribution Committee magyarországi irodája, valamint a Ronald S. Lauder Alapítvány vett részt. Az esemény zökkenőmentes lebonyolítása érdekében a moszkvai magyar nagykövetség és konzulátus ingyenvízumot adott ki a csoport tagjainak.

Balogh Zoltán elmondta, hogy a kísérőkkel együtt száztíz fős csoportból 35 gyermek érkezett Beszlanból, hatvan diák pedig Moszkvából. A tíz-tizenkét éves tanulók többsége tagja a beszlani Sabi, illetve a moszkvai Kalinka táncegyüttesnek, ez adta az ötletet, hogy vasárnap – az Orosz Föderáció függetlenségének napján – a zánkai centrum orosz táborozói előtt közös produkcióval lépjenek fel. Nem csak a rehabilitációs üdültetésen részt vevő gyerekek lepték meg társaikat táncműsorral, a moszkvai polgármesteri hivatal is ünnepi kulturális műsort szervezett a zánkai tábor lakóinak.

Comments are closed.