Forrás: Index

A négyhónapos izraeli-palesztin tűzszünet felmondásával fenyegetőzik két fegyveres palesztin szervezet arra hivatkozva, hogy izraeli részről megsértik a fegyvernyugvást.

Az Izraelben és a megszállt területeken elkövetett több tucat öngyilkos merényletért felelős Hamász és Iszlám Dzsihád vezetői a palesztin frakciók gázai tanácskozása után bejelentették, hogy a közeli napokban alakítják ki végleges álláspontjukat.

„Két nap múlva újból találkozunk, hogy megbeszéljük végső álláspontunkat. Úgy tűnik, Izrael folytatja agresszióját, amit nem tűrhetünk tovább” – mondta Mohammed al-Hindi, az Iszlám Dzsihád egyik vezetője.

Mahmud Abbász palesztin elnök és Ariel Saron izraeli miniszterelnök februárban hirdette meg a tűzszünetet, amelyhez később a két fegyveres csoport is csatlakozott. A fegyvernyugvás deklarálását követően a térségben számottevően csökkent az erőszakos cselekmények száma, bár azok teljesen nem szűntek meg.

Abbász a harciasok megbékítése érdekében beleegyezett, hogy szerepet kapjanak a gázai-övezeti izraeli kivonulás előkészítésében, s a palesztin hatóság szabadon engedte az Iszlám Dzsihád két tagját, akiket azért tartóztattak le, mert közük volt egy február 25-i öngyilkos merénylethez.

Comments are closed.