Forrás: Magyar Hírlap

A nagy könyv

Ismét fordulóponthoz érkezett A nagy könyv nevű olvasásösztönző játék: az MTV ma esti élő adásából derül ki, melyek azok a könyvek, amelyek az olvasók, nézők szavazatai alapján a legjobb tizenkettőbe kerülnek. A Magyar Hírlap a hónap könyve zsűrijével karöltve elkészítette saját listáját.

Ottlik Géza: Iskola a határon

A katonaiskola falai között senyvedő gyerekhősök személyiségét módszeresen zúzzák porrá tanáraik és diáktársaik. Ám a rácsok között is felépíthető a gyerekek számára a béke szigete.

Tolsztoj, Lev Nyikolajevics:

Háború és béke

A honvédő orosz nép hőseposza, csaknem ötszáz hosszú nevű szereplővel, akik a születés-szerelem-halál hármas egységében bizonyos útkereszteződésekben találkoznak egymással.

Mann, Thomas: A varázshegy

Melyből egy fiatal mérnököt ismerhetünk meg, aki éveken át egy davosi szanatórium hegyi levegőjét kénytelen szívni. Egy gyógyulás története – átvitt értelemben.

Márquez, Gabriel García:

Száz év magány

A kolumbiai író regényében egy család öt generációjának történetét követhetjük nyomon. Hasek, Jaroslav: Svejk

A derék katona groteszk történetei a kedvenc törzskocsmától az elmegyógyintézetig. Ám Svejknek innen is tovább kell állnia, amikor kitör az első világháború.

Hemingway, Ernest:

Akiért a harang szól

Az antifasiszta spanyoltanár parancsot kap egy híd felrobbantására. Jordan önkéntes a hegyekben élő gerillák segítségét veszi igénybe a művelethez.

Rejtő Jenő: Piszkos Fred, a kapitány

A ponyvaparódiában Fülig Jimmy, Piszkos Fred és St. Antonio de Vicenzo főherceg együtt parádézik a Honolulu-Star nevű luxushajón.

Salinger, Jerome David:

Zabhegyező

A tizenhét éves lázadót a negyedik iskolából rúgják ki, mert esze ágában sincs beilleszkedni a felnőttek képmutató világába.

Dosztojevszkij, Fjodor Mihajlovics: Bűn és bűnhődés

A nyomorgó diák a bűn mibenlétét kutatja, és megtapasztalja a bűnhődés minden fokát.

Kertész Imre: Sorstalanság

A legmegrázóbb magyar holokausztregény főhőse, Köves Gyuri Buchenwaldban a túlélésért súlyos árat fizet.

Esterházy Péter:

Harmonia c lestis

Objektív epika és szubjektív családfamászás. A magyar történelmen végigvonuló nagy Esterházyak története, amelyben a bohém apa figurája összemosódik a nemzet történetével.

Bulgakov, Mihail Afanaszjevics: A Mester és Margarita

Egy nagy ívű paródia és szellemi kaland a kommunista Oroszországban, ahol még az ördög is jószívűbb a hivatalnoknál.

Bánky Bea

Comments are closed.