Forrás: Magyar Hírlap

Az izraeliek és a palesztinok együtt hajtják végre a tervet

Törvényesnek minősítette a Gázai övezetből való izraeli kivonulási tervet csütörtökön az izraeli legfelsőbb bíróság, Saul Mofaz védelmi miniszter pedig megállapodott Naszr Juszef palesztin belügyminiszterrel arról, hogy a két fél szorosan összehangolja az azzal kapcsolatos biztonsági intézkedéseket.

Elhárult az utolsó jogi akadály a Saron-kormány gázai kivonulási terve elől csütörtökön, amikor az izraeli legfelsőbb bíróság tucatnyi keresetet elutasítva úgy döntött: a terv törvényes. A 11 fős testület kimondta azt is, hogy „Judea és Szamária (vagyis Ciszjordánia – a szerk.) és a Gázai övezet olyan terület, amelyet háborúban foglaltak el, és nem képezik Izrael részét”, idézte a határozatot a Haarec internetes kiadása. A főbírák közül csak egy nyilvánított ellenvéleményt, ő a kivonulásról szóló döntés visszavonására szólított fel.

Joram Seftel, a telepeseket képviselő ügyvéd az ítélet után kijelentette: eleve nem vártak semmi jót a legfelsőbb bíróságtól, mert az általában a zsidó telepesek ellen szokott ítéletet hozni. Ugyanakkor a telepesek több vezetője „nem helyénvalónak” minősítette az ítéletet, és az evakuációval szembeni ellenállásra szólított fel.

Közben folytatódik az augusztusra tervezett kivonulás előkészítése. Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter és a palesztin belügyi tárca vezetője, Naszr Juszef szerda éjszaka megállapodást írt alá arról, hogy a két fél szorosan összehangolja a kivonulással kapcsolatos biztonsági intézkedéseit. A felek előzőleg heteken át vitatkoztak, miként akadályozhatják meg közösen, hogy palesztin fegyveresek a kivonulást követően hatalmukba kerítsék a Gázai övezetet, és támadásokat intézzenek izraeli célpontok ellen, emlékeztetett a Reuters. A részleteket a két miniszter a jövő héten vitatja meg. Az izraeli védelmi minisztérium egyik tisztségviselője ugyanakkor elárulta, hogy a felek „a terepen történő együttműködést” alakítanak ki: a palesztin vezetés így biztonsági erőket vezényelhet a szükséges térségekbe, megakadályozandó, hogy palesztin fegyveresek hatalmukba kerítsék az Izrael által kiürítendő területeket. Izrael ezért előre tájékoztatja majd a palesztin vezetést az egyes telepek kiürítésének időpontjáról.

Nem biztos azonban, hogy a palesztin biztonsági erők képesek megakadályozni a szélsőségesek támadásait, felszereltségük ugyanis gyenge – ezt maga Juszef is elismerte. A belügyminiszter szerint erői leromlott állapotban vannak, miközben fegyvergyártókkal, kábítószercsempészekkel, fegyveres bandákkal kell szembeszállniuk, és ehhez csak szórványos segítséget kapnak Izraeltől.

MH-összeállítás

Comments are closed.