Forrás: NOL

Népszabadság Online, 2005. június 9. 18:20

Ismeretlen tettes megrongálta a híres pozsonyi csodarabbi, Hátám Szófér sírját is őrző emlékmúzeumot, amelyet több mint fél évszázad múltán az elmúlt években tetemes költségekkel állítottak helyre és azóta Pozsony egyik legnagyobb idegenforgalmi érdeklődésre számot tartó „zarándokhelynek” számít.

A vallás-és kultúrtörténeti emlékhely ellen támadó ismeretlen tettes százezer korona kárt okozott a sírkamra egyedülálló értékeit védő dupla üvegmennyezetben.

Staudt Mihály pozsonyi magyar restaurátor, aki a 16. században létesült pozsonyi zsidó temető síremlékeinek megtisztításán több mint egy évig dolgozott, az MTI pozsonyi tudósítójának érdeklődésére elmondta: 1942-ben, a fasiszta szlovák állam idején alagút épült a pozsonyi várhegy alatt. Az alagút torkolatánál, egy kisebb völgyben álló zsidó temetőt akkor gyakorlatilag eltüntették a föld színéről: a mélyedést a várhegyből kivájt sziklatörmelékkel töltötték fel.

Igaz, hogy a temető legrégibb, felbecsülhetetlen értékű sírkövei, így a csodarabbi síremléke fölé építettek egy hevenyészett, védőfunkciót betöltő beton „szarkofágot”, de az ily módon sírkamrává alakult műemlékek ettől kezdődően hozzáférhetetlenekké és megtekinthetetlenekké váltak, mi több: a kommunizmus évtizedeiben a létezésüket is eltitkolták és a föld alá temetett temető „kikopott” a pozsonyiak emlékezetéből.

Néhány éve a Szlovákiai Zsidó Hitközségek Szövetsége saját forrásokból és a kulturális tárca Pro Slovakia Alapítványából származó jelentős támogatásból feltáratta, megtisztította és látogathatóvá tette a vallás-és kultúrtörténeti szempontból egyedülálló emlékhelyet, amely azóta jelentős látogatottságnak örvend.

Egyelőre nem tudni, hogy az ismeretlen tettes fajellenes indítékokból cselekedett-e, vagy csak közönséges vandál ösztönök vezérelték. A rendőrség az ügyben megindította a vizsgálatot.

(MTI)

Comments are closed.