Forrás: NOL

Népszabadság Online, 2005. június 9. 09:15

Nagyszabású ipari kémkedési ügy rázta meg a napokban az izraeli gazdaságot. A kémek a dimonai nukleáris központban zajló nehézvíz gyártás titkait is ellophatták – írta csütörtöki számában a Jédiót Ahronót című izraeli napilap.

A lap úgy tudja, hogy a nehézvíz előállítására és elválasztására vonatkozó titkos programokat a Gal-Al ásványvíz-ipari cég informatikai rendszeréből lopták el egy konkurens vállalat megbízásából. A nehézvíz elválasztásának technológiája lehetővé teszi a hidrogénbomba gyártását.

Izrael soha nem ismerte el, hogy rendelkezik nukleáris arzenállal, de külföldi szakértők állítása szerint 200 nukleáris töltet van a zsidó állam birtokában. A Gal-Al cég igazgatója nem volt hajlandó kommentálni az ügyet az izraeli közszolgálati rádió megkeresésére.

A május végén napvilágra került kiterjedt ipari kémkedés kapcsán eddig 15 vállalatot vizsgálnak, de az izraeli rendőrség szerint, amely az Interpol, valamint a brit és német hatóságok közreműködésével már hat hónapja nyomoz az ügyben, akár hatvan cég is érintett lehet, mégpedig elkövetőként.

A cégek valamennyien “trójai faló”-szerű számítógépes szoftvereket használtak, amelyek lehetővé tették, hogy behatoljanak áldozataik informatikai rendszerébe, majd diszkréten ellenőrizzék azokat. Ezt követően az adatokat tárolták, elemezték, majd felhasználták kereskedelmi célokra. Az informatikai programot egy tucatnyi magándetektív-ügynökség alkalmazottai építették be a cégek kívánságára vetélytársaik rendszereibe.

Jichak Rát, az egyik magánnyomozó ügynökség vezetője, akit két hete rendőri felügyelet alatt tartanak, szerdán öngyilkosságot kísérelt meg: levetette magát a rendőrség egyik kihallgató központjában a második emeletről a lépcsőházba. Jelenleg kórházban ápolják, állapota válságos. (MTI)

Comments are closed.