Forrás: NOL

Népszabadság Online, 2005. június 9. 09:10

Megegyezett Izrael a palesztin vezetéssel arról, hogy szorosan összehangolt biztonsági intézkedésekkel kísérik Izrael kivonulását a Gázai Övezetből, amit a tervek szerint augusztusban kezdenek el – közölték a felek képviselői.

A megállapodás Naszr Juszef palesztin belügyminiszter és Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter szerda esti tel-avivi találkozóján született meg. A felek előzőleg heteken át vitatkoztak arról, hogy miként akadályozzák meg közös erőfeszítésekkel, hogy palesztin fegyveresek hatalmukba kerítsék a Gázai övezetet és támadásokat intézzenek izraeli célpontok ellen a kivonulást követően.

Mint Juszef szóvivője elmondta, Juszef és Mofaz megállapodott abban, hogy a kivonulással kapcsolatos biztonsági intézkedeseket miniszteri szinten hangolják össze. A felek a jövő héten újra találkoznak, hogy megvitassák a kvonulási terv minden részletét.

Az izraeli védelmi minisztérium egyik tisztségviselője elmondta, hogy a felek „a terepen történő együttműködést” alakítanak ki; a palesztin vezetés így biztonsági erőket vezényelhet a szükséges térségekbe, megakadályozandó, hogy (palesztin) fegyveresek hatalmukba kerítsék az Izrael által kiürítendő területeket. Izrael előre tájékoztatja majd a palesztin vezetést az egyes telepek kiürítésének időpontjáról.

Izrael augusztus közepén tervezi megkezdeni mind a 21 gázai övezeti zsidó telep felszámolását, illetve négy ciszjordániai telep kiürítését az ottani százhúszból. A zsidó állam vezetése régóta követelte a Palesztin Hatóságtól, hogy nyújtson segítséget a kivonulás megszervezéséhez, főleg a – gázai övezeti telepeket az elmúlt négy és fél évben gyakran támadó – palesztin fegyveres csoportok megfékezésével.

A palesztinok eddig kitértek ez elől; egyes tisztségviselőik egy hétfői tárgyaláson például élesen kikeltek Izrael ellen, mondván hogy az alig bízik bennük, hiszen nem volt hajlandó tájékoztatást adni számukra a telepeket érintő kérdésekről.

(MTI)

Comments are closed.