Forrás: Népszava

Gianfranco Fini külügyminiszter, a kormánypárti Nemzeti Szövetség elnöke tömeges részvételre szólította fel a lakosságot azon a vasárnap és hétfőn megrendezendő népszavazáson, amelyen a mesterséges megtermékenyítésről szóló szigorú törvény enyhítéséről voksolhatak a szavazásra jogosuktak. Bírálta ugyanakkor azokat a pártokat, amelyek a referendum bojkottjára szólítanak fel. Fini ezzel közvetetten a katolikus egyházat is kritikával illette, hiszen Camillo Ruini bíboros, az Olasz Püspöki Konferencia elnöke távolmaradásra szólította fel a polgárokat, hogy a voksolás érvénytelennek bizonyuljon. Az olasz főpapok bojkottfelhívását XVI. Benedek pápa is üdvözölte. (Népszava)

A bővítésről tárgyalnak a V4-ek

A közelgő EU-csúcsra való felkészülés jegyében a Visegrádi Csoport tagállamainak kormányfői közös álláspontot próbálnak kialakítani pénteken lengyelországi találkozójukon az európai alkotmány ratifikálásának és az Európai Unió bővítésének kérdéseiben. Gyurcsány Ferenc magyar, Marek Belka lengyel, Jirí Paroubek cseh és Mikulas Dzurinda szlovák kormányfő várhatólag közös nyilatkozatot fogad el a Varsótól 120 kilométernyire fekvő, Visztula-parti Kazimierz Dolnyban arról a helyzetről, amely az európai alkotmány franciaországi és hollandiai népszavazási elutasítása nyomán alakult ki az Európai Unióban – közölte csütörtökön a találkozót rendező Lengyelország külügyminisztériuma. (MTI)

Abbász a tűzszünetről tárgyal

A legújabb erőszakhullám kiújulása fenyegette fegyverszünet megóvására szólította fel a különböző palesztin csoportokat Mahmúd Abbász palesztin vezető csütörtökön, míg az izraeli legfelsőbb bíróság törvényesnek minősítette a Gázai övezetből tervezett izraeli kivonulást. A palesztin szervezetek, közöttük az Abbász vezette Fatah, a radikális Hamász és Iszlám Dzsihád képviselői vettek részt a palesztin hatóság gázai főhadiszállásán. (MTI)

Orosz katonák hajóbalesete

Hadgyakorlat közben felborult az orosz haditengerészet egy kis vitorlás hajója Szentpétervárnál. A baleset következtében egy kadét és egy hadnagy a tengerbe fúlt, négy kadétot még mindig keresnek – közölte csütörtökön egy szóvivő a haditengerészetnél. (MTI)

Afrikai NATO-misszió

Történelme során első ízben a NATO megjelenik Afrikában: a tagállamok védelmi miniszterei csütörtöki brüsszeli ülésükön megadták hozzájárulásukat, hogy a szervezet segítséget nyújtson az Afrikai Unió szudáni, dárfúri békefenntartó missziójához. Ezt a segítséget (alapvetően légi szállításról van szó, illetve kiképzésről: katonaságot a NATO nem küld a térségbe) maga az Afrikai Unió kérte, látva, hogy egyébként képtelen hatékonyan fellépni a nyugat-szudáni tartományban immár 2003 óta zajló összecsapások ellen.

Comments are closed.