Forrás: SG

FŐOLDALIT/TECHHARDVERTUDOMÁNYJÁTÉKMOBILDIGICAMFILMLETÖLTÉSÁLLÁSAPRÓ (60 új) SGMAIL ÁRUHÁZ TÁRHELY

fórum | tartalom | saját fórum | hírdoboz | RSS | impresszum

Hírlevél:

Cikkek Fórum Letöltések Kedvencek — Szótárak Angol-magyar Magyar-angol Német-magyar Magyar-német — Keresők Google Yahoo Altavista

Szolgáltatások

Nyomtatás

Elküldés e-mailben

Cikkek a rovatból

Feltörhető a Bluetooth-kapcsolatok PIN-kódja

Új belépőszintű mobiltelefon a Panasonictól

A Siemens a BenQ-nak adta el mobilrészlegét

Szökőár-előrejelzés SMS-ben

Az Intel vevőt talált mobiltelefon-chipjére

Megjelent a Nokia 1110 és 1600

Mobilhálózatot építenek ki a londoni metróban

Megjelent a Nokia 770

FőoldalMobil

Feltörhető a Bluetooth-kapcsolatok PIN-kódja

2005. június 9. 20:07, Csütörtök – Berta Sándor

Két izraeli számítógépes szakértő a másodperc törtrésze alatt feltört egy PIN-kóddal biztosított Bluetooth-kapcsolatot.

Mindez nem csak azt jelenti, hogy ismét bebizonyosodott: nincs feltörhetetlen rendszer, de azt is, hogy újabb erőre kaphatnak azok a vélemények, melyek szerint lejárt a Bluetooth kora. Ennek ugyanakkor ellentmond az, hogy egyre kedveltebb a technológia, főleg a mobiltelefonok és a más hordozható készülékek tulajdonosainak a körében.

A Bluetooth-kapcsolatok PIN-kódját feltörő eljárást Avishai Wool izraeli docens és Yaniv Shaked nevű hallgatója közösen dolgozta ki. Az eljárás lényege, hogy a kísérleti rendszert rákényszerítették arra, hogy hozzon létre még egy Bluetooth-kapcsolatot. Ezt a módszert Pairing-nek is nevezik. A PIN-kód feltöréséhez több számítógépet használtak – sikerrel. Elsőként egy 450 MHz-es órajelű Pentium III processzorral ellátott PC-n végezték el a kísérletet. A számítógépnek a kód feltöréséhez 0,3 másodpercre volt szüksége. Ezután egy 3 GHz-es Pentium IV-es processzorral ellátott számítógépen tesztelték az eljárást. A kód feltöréséhez ennek a gépnek már csak 0,06 másodperc kellett.

Érthető, hogy a teszt nagy visszhangot váltott ki világszerte, hiszen így elvileg bárki képes lehet arra, hogy a mobiltelefonok Bluetooth-portját felhasználva hívásokat kezdeményezzen és fogadjon vagy SMS-ekkel árasszon el valakit. Ráadásul a felhasználó tudta nélkül bárki hozzájuthatna a telefonon vagy a más mobil készüléken tárolt személyes adatokhoz.

Általában a Bluetooth-kapcsolatok védelmére négy számjegyű PIN-kódot használnak, amelyek azonban, mint látható, ezek könnyen feltörhetők. Ugyan léteznek, négynél több számjegyű PIN-kódok is, ám ezek a gyakorlatban nem terjedtek el.

A Tel-Avivi Egyetem két munkatársa által kifejlesztett módszer ellen is már 2001 óta létezik hatékony védelem, ez pedig nem más, mint egy legalább 64 bites PIN-kód használata. Ebbe az esetben ugyanis matematikai okokból a PIN-kódot már csak nagy nehézségek árán lehetne feltörni. Az már a Bluetooth létrehozása előtt is köztudott volt, hogy a négy számjegyű PIN-kódok könnyen feltörhetők, a Bluetooth Special Interest Group nevű szakmai szervezet mégis az idei esztendőig várt azzal, hogy megkezdje a hosszabb és főleg alfanumerikus PIN-kódok bevezetését.

Comments are closed.