Forrás: NOL

Várszegi Asztrik nyilatkozata moszkvai útjáról

Munkatársainktól, 2005. június 10. 00:00

II. Alekszij és Várszegi Asztrik Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát a napokban Moszkvában járt, ahol találkozott II. Alekszij pátriárkával. A főapát hazatérését követően a Népszabadságnak azt mondta:

– Baráti beszélgetés volt, amely alkalmas lehet a továbblépésre. Megállapodtunk, hogy a magyar bencés, valamint az oroszországi pravoszláv szerzetesek kicserélik tapasztalataikat, megbeszélik, hogy a modern kor egyre erőszakosabb kihívásaira mi lehet az egyház és szolgálóinak válasza.

Mint ismert, a püspök-főapát régóta munkálkodik az orosz ortodox és a római katolikus egyház vezetői közötti személyes kapcsolatok kialakításán. Várszegi Asztrik kezdeményezte és próbálta előkészíteni, hogy a Pannonhalma 1996-os jubileumára Magyarországra érkező II. János Pál pápa Szent Márton hegyén találkozzon a pátriárkával.

– A személyes szándék és az egy-házközösségi hajlandóság ellenére az akkori oroszországi viszonyok miatt a találkozó nem jöhetett létre, de Pannonhalma és a pravoszláv egyház vezetőjének az elmúlt évtizedekben kialakult kapcsolata tovább erősödött – mondta Várszegi Asztrik. Megjegyezte: II. Alekszij – aki 1994-ben Pannonhalmán járt – mostani moszkvai találkozásuk alkalmával kiemelte: megkülönböztetett rokonszenvvel akarja fejleszteni személyes nexusait és egyháza kapcsolatait a magyarországi bencés közösséggel.

– Minden kapcsolat, ami a másik ember vagy közösség megértésén, értékeinek tiszteletén alapul, segíti az egymáshoz való közeledést – hangsúlyozta Várszegi Asztrik. Hozzátette: találkozójukra a magyar nagykövetségen került sor aznap, amikor II. Alekszij a pravoszláv egyház élére történő kinevezésének 15. évfordulóját ünnepelte. A főapát egyébként korábban „jófajta pannonhalmi bort” küldött ajándékba a pátriárkának, akinek köszönőlevele tartalmazta a meghívást a mostani találkozóra.

XVI. Benedek elkötelezett az antiszemitizmussal szemben

XVI. Benedek pápa biztosította a zsidó vallásúakat szerte a világon, hogy a katolikus egyház továbbra is teljes mértékben elkötelezett az antiszemitizmus elleni küzdelem, és a holokauszt erkölcsi és történelmi következményeiről való elmélkedés iránt. XVI. Benedek pápa erről csütörtökön szólt, mikor zsidó szervezetek vezetőit fogadta magánkihallgatáson. A pápa megerősítette a második vatikáni zsinat állásfoglalásait, és üdvözlő beszédében hangsúlyozta, hogy az előző pápák, köztük II. János Pál által megkezdett utat kívánja folytatni a felekezetek, közösségek közötti párbeszédet illetően. XVI. Benedek a zsidó világszervezetek több mint kéttucat vezetőjét fogadta az IJCIC (Vallásközi Konzultációk Nemzetközi Zsidó Bizottsága) égisze alatt. A delegáció vezetője, Israel Singer a találkozó után elmondta: a pápa arról biztosította őket, hogy a zsidókkal való kapcsolat, pápaságának alappillére lesz. (Reuters)

Comments are closed.