Forrás: NOL

Szablyár Eszter, 2005. június 9. 00:00

A chair, Rigó Daniella és a zöld kosztümös secretary general, Kóczán Zsóka hallgatja a halászati kérdések előadójátKép: a szerző felvétele Az idén először magyarországi középiskola, a pestszentlőrinci két tannyelvű Karinthy Frigyes Gimnázium rendezte a Model United Nations, azaz az ENSZ szervezetét és működését modellező diákkonferencia-sorozat ülését. Politikai, szociális és gazdasági kérdéseket vitatott meg az Ausztriából, Szerbiából, Montenegróból és Magyarországról érkező százhúsz delegált.

You are recognised – ad szót tökéletes britisinglissel egy copfos lány Mr. Norwaynek. Norvégia urat június 2-4-ig nem illik Jánosnak nevezni, de a szigorú házszabályok szerint a kiskosztümös Kóczán Zsókát is csak “igen tisztelt főtitkárnak” szólítják. Egymás között kis Kofiananként emlegetik.

Kicsinyített ENSZ-nagygyűlés a gimnázium aulájában. A jelző a delegáció életkorára vonatkozik, a küldöttek gimnazisták. Egyébként minden papírforma szerint zajlik: secretary generallal, deputy generallal és chairekkel. Előre megadott témakörök megvitatása, érvek ütköztetése, egyeztetése. Szavazás, majd a közös álláspont kihirdetése.

You are recognised – hangzik el sokadjára, és Norvégia úr elégedetten leengedi országjelző fémtábláját. Előterjesztheti a tengeri nagyhatalom álláspontját. Felsiet a pódiumra, ahol lehengerlő szónoklatba kezd. Napirenden a számára – azaz országa számára – égetően fontos probléma. Halászat kontra környezetvédelem. Mit lehet tenni a tengerek védelme érdekében, úgy, hogy a halászok se maradjanak munka nélkül. A halászat mértékének szabályozása, egyéb munkahely teremtése – pereg az öltönyös fiú nyelve angolul, hiba nélkül? Pereg a karinthys diák nyelve, mintha csak saját nagyapja sorsáról lenne szó. Pedig a nagyapja nem norvég, de még csak az sem valószínű, hogy halász. Az indítványnak szigorú formai követelményeknek kell megfelelnie. Az előterjesztés valójában egy végtelenített mondat, negyven-ötven számozott sorral. Kijelenti, bizonyosságot szerez, javasol, felhívja, felhatalmazza, támogatja, ragaszkodik hozzá, sietteti, üdvözli és így tovább. Egész szó- és fordulatarzenál.

Benin, Izrael, Hollandia, Görögország és Kína – azaz az őket képviselő gyerekek izgatottan fészkelődnek. Lengetik a fémtáblákat: hozzászólnának, kérdeznének. – A fémtábla (hivatalos nevén a placard) az igazi ENSZ-ben fából van, de nekünk ezt sikerült olcsón megszerezni – súgja oda Rigó Daniella, az egyik főszervező, az ülésen az egyik “chair”. Második gimnazista. Mindent tud az egyesült nemzetekről. Tavaly meghívták Leidenbe “enszesdizni”, akkor határozta el a többiekkel, ülésezzen az ő iskolájukban is a szervezet.

Fehér blúzos lány sasszézik a padok között. A kézbesítő. Az országok üzenhetnek egymásnak a tárgyalás folyamán. A képviselők laza eleganciával jelzik üzenési szándékukat, a lány pedig rendületlenül rója a köröket.

Norvégia érvei hallatán beindul a gépezet, Görögország perdül a színpadra, persze csak miután a secretery general erre felhatalmazást adott. A halászati kultúra jelentőségéről beszél. – Megtámadunk, ha nem támogatjátok a döntéshozatalt – üzen hadat eközben Amerika Izraelnek. Rögtön ezután, egy másik levélpapíron Amerika elismerését fejezi ki Norvégiának a felszólalásért. Kenya a fejét rázza, elégedetlen az ügy előrehaladtával. Ha felnőttek üléseznének, már rég birtokba vették volna a büfét, aki mégis a teremben maradna, nyugodtan szunyókálna a helyén. A Karinthyban viszont feszített az ügymenet. A halászok problémái előtt már megtárgyalták a gyermekmunka, a nemzetközi drogkereskedelem ügyét. Minden témának van egy főtámogatója, az próbálja maga mellé állítani a többieket. Lobbizik. A cél: az álláspontok közelítése. Lehet szövetkezni, és közös nevzőre hozni a különvéleményeket.

Görögországot a kis Kofianan álláspontja finomítására szólítja fel. Visszavonulnak. Öt perc szünet.

“Algéria” csokit majszol, ezzel győzte meg Hollandia saját igazáról. Korrupció? Lecsokizás? – A vélemények összegyúrása nem annyira formális, arról szól, hogy érezd jól magad – mondja Rigó. – Egy szelet csoki simán belefér.

A rövid szünetben Palesztina odaballag Izraelhez. Palesztina NGO-ként vesz részt az ülésen, azaz csak civil szervezetek és nem a kormányzati szervei képviselik: felszólalhat, javasolhat, de nincs szavazati joga. Ahogy a nagy ENSZ-ben. A zöldre mázolt iskolapadon ülnek, lógatják a lábukat és vigyorognak. Izrael sajtos kenyérrel kínálja Palesztinát. A két ország közötti diplomáciai viszonyból nem készültek fel rendesen.

A hatvan éve indított Model United Nations (MUN) összejövetelein az ENSZ hivatalos nyelvén, angolul kell felszólalni. A részvétel komoly felkészülést igényel: a konferencia előtt több hónapon át böngészik a jelentkezők az adott országról szóló internetes honlapokat, könyveket, térképeket; könyvtárba járnak, és naponta ráfrissítenek az ENSZ hivatalos oldalára. A Karinthy mellett a budapesti Fazekas és Táncsics gimnázium, valamint a szegedi Deák Ferenc Gimnázium diákjai vettek részt a júniusi ülésen.

Comments are closed.