Forrás: Stop!

Beperelték Oriana Fallacit az iszlám vallás megsértése miatt Időpont: 2005-06-08 15:29:15

Az iszlám vallás megsértése miatt bíróság elé állítják Olaszországban Oriana Fallaci újságíró-írónőt. A pert egy olyan olasz muszlim vezető kezdeményezte, aki korábban Fallaci eliminálására buzdított.

A világhírű, jelenleg New York-ban élő 75 éves Oriana Fallaci ellen az iszlám hitre áttért Adel Smith nyújtott be keresetett. Smith ismert arc az olasz muszlimok körében, hiszen ő az Olaszországi Muzulmánok Uniójának elnöke és az Olasz Iszlám Párt alapítója. A kereset alapja az írónő tavaly megjelent Az értelem ereje című könyve, mely Smith szerint „rágalmazza az iszlámot”.

A La Padania olasz napilap idézte Adel Smith ügyvédjét, aki szerint elfogadhatatlan, hogy Oriana Fallaci büntetlenül publikálhatta ezt a könyvét. Roberto Castelli igazságügy-miniszter ugyanakkor Fallaci védelmére kelt egy rádióadásban, mondván, Fallaci vette a bátorságot, hogy kifejezze gondolatait és mély kritikáját, mindenféle sértés nélkül. Castelli szerint Európában egy olyan mozgalom van születőben, mely el akarja némítani a máshogy gondolkodókat, mely meg akarja tiltani, hogy bárki is rosszat szóljon az iszlámról, a homoszexuálisokról vagy a homoszexuálisok gyermekvállalásáról.

Fallaci a jobboldali Il Foglio hasábjain reagált a vádakra. „Ezt a pert nem ellenem folytatják. Még csak nem is arról van szó, hogy egy bíró akar némi publicitáshoz jutni általa. Ez egy olyan per, ami Fallaci-ügyet akar kreálni. Ez a per egy ürügy arra, hogy elítéljenek egy ismert embert, hogy végül másokat is elítélhessenek. De az elítélésem végül is csak hasznot hoz. Mert segít megérteni, hogy éppen a szabadságunkat veszítjük el, és azt, hogy mindazokat megvádolhatják, akik erős álláspontot képviselnek, tehát újságírókat, írókat, értelmiségieket és azokat a polgárokat, akik elutasítják a politikailag korrektet, és van merszük az árral szemben úszni” – fejtegette az írónő, aki azt is leszögezte, hogy nem jelenik meg a tárgyaláson.

Az ügy kapcsán a francia Courrier International című lap internetes oldalán megjegyzi: a keresetet beadó Adel Smith 2002-ben olyan pamflettet adott ki, melyben „Allah nevében” az írónő eliminálására szólít fel, amiért az írónő egy korábbi művében a muzulmán bevándorlókról azt írta, hogy „szaporodnak, mint a patkányok.”. De – jegyzi meg a lap – Smith gyakran sértegeti a katolikus egyházat is.

„Ingerültséggel és az értelem erejében bízva folytatom azt az érvelést, melyet két éve azzal zártam: Elég. Vége… Európa egyre inkább az iszlám tartományává, gyarmatává válik, Olaszország pedig e gyarmat előretolt hadállásává” – riogatja olvasóit Oriana Fallaci a tavaly megjelent, Az értelem ereje című legutóbbi könyvében.

A két évvel korábban írt A harag és a büszkeség folytatásában Fallaci azt állítja, hogy az iszlám az európai kultúrából kinőtt civilizált világ elpusztítására tör, Európából „Eurábia” lett. „Immár minden városunkban kialakult egy másik, egy muszlim város is, melyet a Korán igazgat” – utal az arab és más iszlámhívők tömeges bevándorlására.

Az írónő hol azokéhoz hasonlítja a szerepét, akik annak idején hiába igyekeztek felhívni a társadalom figyelmét a nácizmus térnyerésére, hol a középkori inkvizíció máglyára küldött áldozataival azonosítja magát. Fallaci szerint „nincs jó és rossz iszlám”, az iszlám egésze áll szemben a józan értelemmel, és míg a zsidók foggal-körömmel küzdenek vallási igazságaikért, a katolikus egyház ezt nem teszi meg, szabad utat engedve így közismert antiklerikalizmusának. Az iszlám – Fallaci szerint – Allahot teszi a törvény helyébe, mindenben meghatározza hívei életét, elnyomja szabadságukat. Az írónő szerint a politikailag korrekt európai magatartás vak és nem látja a halálos fenyegetést. (HVG.hu)

Stop!

Comments are closed.