Forrás: NOL

Régi mesterségek bemutatása Orosházán

B. Papp László, 2005. június 8. 00:00

A kiállítótermekben órákat is tarthatnak az iskolákKép: Kecskeméti Krisztina A napokban befejeződött az orosházi Szántó Kovács János Múzeum felújítása. Az átnedvesedett falakat megerősítették, a belső tereket kifestették, a mozgáskorlátozottak számára megfelelő rámpát és mellékhelyiséget alakítottak ki.

Az orosházi múzeum épülete eredetileg Schwarcz János kereskedőé volt, akit a holokauszt idején több száz sorstársával együtt elhurcoltak Orosházáról. A kereskedő a világháború után visszatért a településre, majd megelőzve az államosítást, a városra hagyta házát, hogy abban múzeumot rendezzen be. Tiszteletére a közelmúltban emléktáblát állítottak.

Rózsa Zoltán igazgató kérdésünkre elmondta: a Viharsarok népe című, a térség történetét bemutató állandó kiállítást a felújítás óta szűkösebb helyre kellett bezsúfolni, viszont a kisebb kiállítótér átláthatóbb az eddiginél. A helyhiányt a múzeum új kiállítóhelyek megnyitásával szeretné orvosolni. Az intézmény kezelésében lévő Darvas József Emlékházban például közösségi rendezvényekre is alkalmas termeket alakítanának ki.

A tervek között szerepel egy, a múzeum közelében lévő ingatlan átalakítása is, ahol régi mesterségeket mutatnának be. Az intézményvezető az utóbbi tervekről elmondta: elsősorban olyan szakmákkal ismertetnék meg látogatóikat, amelyek szorosan kötődnek a térséghez, ám immár eltűnőben vannak. Az épületben például kaptafakészítő műhely kapna helyet, fa, fém, agyag és üveg megmunkálásához kapcsolódó mesterségek szerszámait mutatnák be, s egy szappanfőzőt is kialakítanának. Az új kiállítóhely nemcsak múzeumként működne: a város iskolái is tarthatnának itt technikaórákat.

Az önkormányzat a tervekre már nyújtott be pályázatot, ám az ötletek megvalósítására mindeddig nem sikerült forrást szerezni.

Comments are closed.