Forrás: Stop!

Újabb őrizetbevétel a cigány kárpótlás ügyében Időpont: 2005-06-07 16:53:15

Újabb gyanúsítottat vett őrizetbe a Bács-Kiskun megyei rendőrség a cigány kárpótlás ügyében elkövetett csalások miatt – jelenti a HavariaPress.

Mint ismert, az alföldi megye rendőrsége hosszabb ideje nyomoz az Osztrák Megbékélési Alap sérelmére, üzletszerűen, jelentős értékre elkövetett csalás gyanúja miatt. A ma elfogott 41 éves kiskőrösi férfi azzal gyanúsítható, hogy az elmúlt két évben, társaival együtt kártérítést kért az alaptól, az általuk felkutatott idős emberek nevében. Az Osztrák Megbékélési Alap ugyanis kártérítést hirdetett meg azon romák számára, akiket kényszermunkára vittek a II. világháborúban Ausztriába.

Az idős emberek valótlan tartalmú nyilatkozatait ezután az elkövetők – a Magyarországi Zsidó Közösség Közalapítványán át – eljuttatták a címzetthez, akit a valótlan tartalmú okiratokkal megkárosítottak. A csalások elkövetési értéke az eddigi adatok szerint 33 millió forint volt, ebből a csalók mintegy 25 és fél millió forintot megtartottak maguknak. Az ügyben csaknem ötven gyanúsítottat hallgattak ki, közülük öten előzetes letartóztatásban vannak, míg a kiskőrösi férfit ma vették őrizetbe. A nyomozás tovább folyik az ügyben, és az adatok szerint még bővülhet a gyanúsítottak köre.

Stop!

Comments are closed.