Forrás: Stop!

Újabb gyanúsított őrizetben a roma kárpótlás ügyében Időpont: 2005-06-07 18:30:58

Újabb gyanúsítottat vettek őrizetbe a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozói az Osztrák Megbékélési Alap sérelmére üzletszerűen, bűnszövetségben és jelentős értékre elkövetett csalás bűntettének gyanúja miatt. Sz. László – 41 éves – kiskőrösi lakos megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 2003. és 2004. években az ő és társai által felkutatott idős személyek nevében, az alaptól kártérítést kértek – írja az ORFK.hu.

Sz. egyébként egy roma körökben ismert és köztiszteletben álló dinasztia sarja. Az Osztrák Megbékélési Alap ugyanis kártérítést hirdetett meg azon roma emberek számára, akiket a II. világháborúban Ausztriába kényszermunkára vittek. Az idős emberek valótlan tartalmú nyilatkozatait ezután a Magyarországi Zsidó Közösség Közalapítványán át eljuttatták a címzetthez, akit a valótlan tartalmú okiratokkal megkárosítottak. A gyanúsított és társai által a csalásokkal kieszközölt elkövetési érték 33 millió Ft, melyből Sz. László és társai a rendelkezésre álló adatok szerint 25,5 millió Ft-ot megtartottak maguknak. Az ügyben közel félszáz gyanúsítottat hallgattak ki, akikből 5 fő előzetes letartóztatásban van, míg Sz. Lászlót ma vették őrizetbe. A nyomozás tovább folyik és az adatok szerint még bővülhet a gyanúsítottak köre.

Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke még nem hallott az SZ. László ellen indult eljárásról. Lapunkkal annyit volt hajlandó közölni, hogy a holnapi nap folyamán hivatalos tájékoztatást kér a rendőrségtől.

– Amíg jogerős bírói ítélet nem mondja ki valaki bűnösségét, megilleti őt az ártatlanság vélelme – indokolta döntését az elnök.

Stop.hu

Comments are closed.