Forrás: NOL

Népszabadság Online, 2005. június 7. 13:43

Önarckép, 1908Kép: Stanislas Stückgold

A MissionArt Galéria egy újabb “elettel” érkezett haza Svájcból. A Mattis Teutsch, Járitz, Czóbel, Kondor kollekciók után most a különös sorsú Stanislas Stückgold (1868-1933) közel 30 festményét hozta Magyarországra.

A MissionArt vezetői, Jurecskó László és Kishonthy Zsolt már több mint egy évtizede ismerik e lappangó gyűjteményt, de csak most látták elérkezettnek az időt a Budapesti bemutatónak.

A gazdag varsói bankárcsaládból származó ifjú Stückgold vegyészmérnökként végez a zürichi egyetemen és a párizsi Sorbonne-on. Lengyelországból azért kell menekülnie, mert a függetlenségi mozgalomban való részvétele miatt a cári rendőrség börtönnel fenyegeti. Jó barátja, egy bárónő tanácsára elhatározza, hogy festő lesz. Hollósy Simon szabadiskolájában tanul Münchenben, majd Nagybányán fest 1908-1909-ben. Az “újhoz” és a szokatlanhoz való ösztönös vonzódása azonnal a neósok csoportjába vezeti, izzó színű, nagyszerű képeket fest ekkor.

Ádám és Éva, 1910 Beleszeret a fiatal tanárnőbe, Veress Erzsébetbe, és Párizsba szökteti. Itt nagy nélkülözések közt élnek, de újra csak a legjobb helyre veti sorsa: Henry Matisse magániskolájába kerül. Kiállít a Függetlenek Szalonjában, és itt nem kisebb költő, mint Appollinaire ismeri fel tehetségét: “Stückgold ennek a teremnek a legérdekesebb festője – egy nagy dekoratív képet állít ki, amelynek a rajza még emlékeztet Matisse-éra, ugyanakkor a színkezelés teljes mértékben egyéni ” – írja róla 1912 márciusában.

Mozgalmas életének következő állomása München, ahol Franz Marc lesz jó barátja, ő vezeti el a Blaue Reiter-hez, és több képét állítja ki Európa legjobb művészei között a csoport második tárlatán. Hihetetlen teremtő ereje és frissessége ekkor is képes asszimilálni a legújabb ismereteket, a szürrealizmust megelőzően fest erőteljes és megdöbbentő szürrealista képeket. Később a zsidó-, a keresztény vallás és a teozófia tanait igyekszik egyesíteni és megjeleníteni képein, ekkor tér vissza festészetében egy ösztönös, naív stílushoz, mely kései korszakát jellemzi.

A kiállítást június 8-án, szerdán este 6-kor Passuth Krisztina nyitja meg.

Comments are closed.