Forrás: MA

A Holt-tenger több, mint egy kilométerrel beljebb található, mint húsz éve, amikor az első fürdőket megnyitották. A föld egyik ökológiai és kulturális kincse szép lassan eltűnik.

2005.06.07 17:30 Spicy Press Hírügynökség

Amikor 1986-ban megnyitották az első gyógyfürdőt, hogy a látogatókat masszázsokkal, iszapmaszkokkal és -fürdőkkel kényeztessék, a vendégeknek alig pár lépést kellett tenniük, hogy alámerülhessenek a Holt-tenger sós vizébe. Manapság egy piros traktoron szállítják őket, hiszen több, mint egy kilométert kellene gyalogolniuk a strandra.

A létesítmény vezetője szerint ötven éven belül ez a távolság megduplázódhat. „A tenger távolodik és mi futhatunk utána” – mondta. Az utóbbi ötven évben a víz szintje 24 métert süllyedt, s a tenger egyharmada eredeti önmagának, leginkább azért, mert a Jordán folyó is kiszáradt. Húsz éven belül további 18 méteres csökkenést várnak a szakértők, s úgy vélik ezt semmi sem akadályozhatja meg.

A hetvenes évek óta felgyorsult apadás Izrael állat- és növényállományát is veszélyezteti, hiszen a Holt-tenger partján található rezervátumok 500 millió költözőmadár számára kulcsfontosságú megállóhelyek. A víz visszavonulása kiterjedt iszapsíkságokat eredményezett, mely veszélyezteti a környező utakat és épületeket, így az építkezéseket befagyasztották.

„A legfőbb probléma, hogy a tengerbe ömlő édesvizek nagy részét mezőgazdasági és ivóvíz céllal elterelik, így nem marad elegendő mennyiség, hogy a magas szintű párolgást kompenzálják.” – jelentette ki Izrael környezetvédelmi minisztériumának az ügyben felelős igazgatója. Másrészt a vállalatok 45 millió liter, ásványokban gazdag vizet párologtatnak el, csak azért, hogy kinyerjék belőle a kémiai összetevőket.

Az egyetlen megoldást talán a Vörös-tengerből átszállított víz jelenthetné egy kétszáz kilométeres csatornán keresztül, melynek felépítése 5 milliárd dollárba kerülne, bár több szakértő úgy véli, hogy ez a Holt-tenger kék színét fehérré vagy vörössé változtathatná, esetleg halálos gázok fejlődhetnének a különböző vizek keveredése folytán.

Comments are closed.