Forrás: Népszava

Több hétfőn megjelent szlovákiai lap értesülése szerint a trianoni békeszerződés 85. évfordulóján Rozsnyón felvonuló szlovák neonácik közül többen leköpdösték Kossuth Lajos szobrát. A szervezők uszító plakátjaiból már a múlt hét elején tudni lehetett, hogy két szélsőséges szlovák szervezet, a Szlovák Közösség (SP) és az Új Szabad Szlovákia (NSS) több száz híve szombaton, a trianoni békediktátum 85.

évfordulóján azzal a szándékkal készül tüntetni a gömöri városban, hogy dicsőítsék a trianoni döntést és ledöntsék a sok évtized múltán – két éve – ismét felállított rozsnyói Kossuth-szobrot. Kiszivárgott, hogy a rendőrség nagy érőket vezényel Rozsnyóra, hogy elejét vegye egy esetleges incidensnek.

Vélhetően a rendőri erők készültségének híre miatt mindössze nyolcvan újfasiszta utazott csak Rozsnyóra, ahol az egykori fasiszta Hlinka-gárda fekete egyenruháit utánzó öltözetben, szlovák és román zászlók alatt, ‘Álljuk útját a magyar sovinizmusnak !’ feliratú transzparens alatt, rendzavarás nélkül végigvonultak a városon, majd a Bányászok Terén több órán át különböző szónoklatokat hallgattak meg, egy-egy román és szerb újfasiszta szervezet támogató leveleit is felolvasták, majd a francia himnusz hangjai mellett, Franciaországot éltetve dicsőítették a trianoni békediktátumot. Hangadójuk, Marián Kotleba kijelentette: eredményesen fognak küzdeni azért, hogy ‘a magyar keselyű, Kossuth’ szobra eltakarodjon a városból. Ennek érdekében a szobor felállítói ellen, bűncselekmény gyanújával feljelentést tettek a rendőrségen.

Marián Kotleba ezt követőn leköpte a szobrot és a talapzaton elhelyezett, magyar nemzetiszínű szalaggal díszített koszorúkat. Ugyanezt utána még néhányan követték és sérelmezték, hogy akciójukat a rendőrség szemmel tartja, bezzeg a magyarok ünnepléseire rá se hederít. A magyarok szidalmazása mellett a szitokszavakból bőségesen kijutott a zsidóknak és a cigányoknak is – számolt be róla hétfői számában a Pozsonyban megjelenő Új Szó és a SME című szlovák liberális napilap. A SME úgy tudja, hogy az egyik romák lakta rozsnyói lakótelep már a tüntetést megelőző napon elnéptelenedett. MTI-információ

KERET:

A szlovák államfő határozottan ellenzi a szlovákiai magyarok második világháború utáni meghurcoltatásának – a kollektív bűnösség elve alapján – törvényi keretet teremtő Benes-dekrétumok megnyitását. A Hospodárské Noviny című szlovák gazdasági lapnak adott hétfői exkluzív interjúban Ivan Gasparovic a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) a dekrétumokkal kapcsolatos felvetéseire és a magyarokat ért egykori sérelmek – a kitelepítések, vagyonelkobzások, a csehországi kényszermunka, az állampolgársági jogok megvonása, a magyar iskolák betiltása – okán felvetett bocsánatkérés igényére reagálva azt mondta: ‘Magyar nemzetiségű állampolgáraink koalíciója ezt a problémát aligha fogja egykönnyen feladni. Már csak azért sem, mert a szomszédos országból támogatják.’

Comments are closed.