Forrás: NOL

Cs. I., N. Sz., 2005. június 4. 00:00

Szili Katalin nem lép viszsza, nem lesz másik elnökjelölő MSZP-kongresszus. Folyik a kalkuláció; szavazatvásárlás nincs, „beszélgetés” van, hogy az MSZP megszerezze a hiányzó voksokat.

A szocialisták – legalábbis a kommunikáció szintjén – biztosra veszik, hogy Szili Katalin köztársasági elnök lesz. „Szili Katalin jó köztársasági elnök lesz” – jelentette ki Hiller István tegnap Egerben.

A jelek szerint tevékenységét máshol is elismerik: tegnap Reuven Rivlin, a knesszet elnöke Szili Katalint az izraeli és a magyar parlament közötti együttműködés erősítése érdekében végzett tevékenységéért a „18 fa” elismerésben részesítette. Két hete Szilit a francia becsületrenddel tüntették ki.

Szili Katalin az elnökválasztáson mindhárom fordulóban megméretteti magát – ezt tegnap maga a házelnök erősítette meg lapunknak. Hogy milyen eredménnyel, az továbbra is talány. Napok óta tart a számolgatás: ki hogyan voksol? Amit biztosra ígérnek: a szocialista frakcióból mindenki megszavazza Szili Katalint, nem hívnak össze rendkívüli kongresszust, és nem állítanak új jelöltet a második fordulóra. A háttérben folyamatosan zajlanak az egyeztetések a koalíciós pártok között, s emellett MSZP-s képviselők is próbálják meggyőzni ellenzéki kollégáikat, hogy szavazzanak Szilire. A szocialisták a függetlenek soraiból eddig egy biztos voskra számíthatnak: Balogh Gyuláéra.

Mivel nagy a tét, a Fidesz kötelező szavazást rendelt el a párt 169 fős frakciójában: minden parlamenti képviselőjüknek Sólyom Lászlóra kell voksolnia. „Ez alól kérheti valaki a felmentését, de eddig még nem tette senki” – mondta Pokorni Zoltán a Nap-kelte című műsorban. Egy újságírói felvetésre a Fidesz alelnöke azt mondta: „Lassan úgy néz ki messziről a parlament, mint egy lóvásár, ahol jönnek-mennek az MSZP megbízásából emberek, és próbálnak szavazatokat szerezni”. De – tette hozzá Pokorni – úgy tudja, a „kupeckedés” nem eredményes. Szavazatvásárlásról nem lehet beszélni, „rábeszélésről” viszont Kuzma László állítása szerint igen. A fideszes képviselő tegnap lapunknak azt mondta, hogy a Somogy megyei Barcson egy nemzetközi rendezvényen beszélgettek Suchman Tamás szocialista képviselővel, és a kormánypárti politikus megpróbálta meggyőzni arról, hogy Szili Katalinra voksoljon. Amikor ezt visszautasította, Suchman Tamás azt vetette fel, hogy produkáljon érvénytelen szavazatot a köztársaságielnök-választáson. Kuzma ezt is visszautasította.

Suchman Tamás szerint egyszerűen arról van szó, hogy Barcson megnyitott egy nemzetközi vásárt, és ezen a rendezvényen együtt volt a fideszes honatyával, ahogyan csütörtökön egy másik fideszes politikussal, Fónagy Jánossal is találkozott egy fogadáson. „Semmilyen nyomást nem gyakoroltam. Nincs okom rá, nem is foglalkozom ezzel. És provokációnak tartom” – tette hozzá.

Comments are closed.