Forrás: Népszava

A nyárelő legutolsó igazi futballvíkendjén a válogatottaké a főszerep. Szerte a földkerekségen világbajnoki selejtezőkön lépnek pályára a nemzeti együttesek, csakúgy mint a magyar Izlandon. A sort a Líbia-Elefántcsontpart és a Bahrein-Japán találkozók nyitották már pénteken.

S, bár az afrikaiknak biztos, hogy nagyon fontos, miként szerepelnek Drogbáék az arabok otthonában, vagy Ázsiában nyilván roppant érdeklődést vált ki Nakatá-ék vendégjátéka a világ egyik leggazdagabb országában, a futballértők figyelme elsősorban Európára és Dél-Amerikára irányul.

Dél-Amerikában például, ahol minden együttes oda-visszavágó alapon mérkőzik egymással a németországi repülőjegyért, úgy hozta a sors, hogy a csoport élén álló négy válogatott egymás ellen lép fel szombaton és vasárnap, készülvén a térség elsőszámú ünnepére, a szerdai Argentina-Brazília ütközetre. Egymás elleni Buenos Aires-i randevújuk előtt nem százszázalékos esélyes sem a brazil, sem az argentin válogatott. Parreira selecao-ja azért jobb esélyszámokkal rendelkezik, ám a vendég paraguay-i, az egyik legmasszívabb csapat a világon, nem könnyű legyőzni. José Pekerman albiceleste-je pedig rázós útnak néz elébe a csoport harmadik helyén menetelő Equador otthonában. Ám a kék-fehérek hozzáállását jelentősen ösztönözheti: ha győznek, egészen biztosan nem végeznek pótselejtezős helynél rosszabban, ami így öt fordulóval a sorozat vége előtt irigylésre méltó pozíció. Tegyük hozzá, Argentinában azért jókora megütközést keltene, ha csupán a pótselejtezős pozícióban végezne a nemzeti kincsként kezelt válogatott.

Európában az olaszok és az ukránok állnak úgy, hogy hétvégi esetleges győzelmük egészen Németország közelségébe repítheti őket. Marcello Lippi squadra azzura-ja, amennyiben győz Norvégiában, hét ponttal előzné meg a pillanatnyilag második helyen mögötte álló vendéglátóját. Persze, ahogy az olaszoknál megszokott, a felkészülés nem múlt el hangoskodás nélkül: a keretből kihagyott Totti és Del Piero finoman fogalmazva sem mosolygósan vette tudomásul, hogy Lippi nem számít rájuk. Emellett Nesta családi okok miatt otthagyta az edzőtábort, kérdéses, hogy pályára lép-e Oslo-ban.

Az ukránok a selejtezők kezdeti lendületétől hajtva három ponttal előzik az Európa-bajnok görögöket, és Sevcsenko-ék nem igazán kételkednek abban, hogy Kijevben megverik a kazahokat, s emellett abban is reménykednek, hogy a görögök döntetlent játszanak a csoport harmadik helyén tanyázó Törökország vendégeként. Az isztambuli rangadó önmagában is pikáns esemény: egy török-görög soha nem mentes a politikai felhangoktól (más irányú érdekesség: a török hatóságok nem engedték meg, hogy a macedón válogatottat Örményországba szállító repülőgép belépjen az ország területére), ráadásul, amelyik csapat elbukik, hihetetlen messze kerül a jövő nyári nagy találkozótól.

A mi csoportunkban a svédeknek a Rasunda-stadionban kötelező megverni Máltát, a bolgárok számára viszont létfontosságú, hogy legyőzzék Szófiában a csoport élén álló horvátokat. A vendégek abban reménykednek, Szojcskov csapata ugyanúgy jár, mint márciusban, amikor hasonló nyomás alatt sima hármast kapott ugyanitt a svédektől.

A belgák kiesnek, ha kikapnak Belgrádban, igazi rangadóvá lépett elő a porugál-szlovák és az ír-izraeli mérkőzés. A románok búcsúzhatnak a továbbjutási álmoktól, ha kikapnak a hollandoktól, és az oroszoknak sem csupán a régi szovjet büszkeség okán fontos, hogy megverjék a letteket.

m. cs.

Comments are closed.