Forrás: Híradó

George Bush egy héttel ezelőtt kérte: a megszállt területeken ne növeljék a zsidó lakosság számát. Izrael újabb házak építését tervezi a legnagyobb ciszjordániai zsidó kolónián

Izrael újabb házak építését tervezi a legnagyobb ciszjordániai zsidó kolónián annak ellenére, hogy George Bush amerikai elnök egy héttel ezelőtt kérte: a megszállt területeken ne növeljék a zsidó lakosság számát.

Az izraeli kormány bejelentette: önálló családi házak építése céljából pályázatot hirdetett 22 telek megvásárlására a Jeruzsálemhez közeli Maalé Adumim kolónián.

Bush elnök a múlt héten felszólította Izraelt, hogy tartsa magát az Egyesült Államok által is támogatott közel-keleti béketervhez, az úgynevezett útitervhez, ezért az 1967-ben megszállt Ciszjordániában és a Gázai övezetben, ahol a béketerv szerint a palesztin állam létesülni fog, ne bővítse tovább a kolóniákat.

A „Békét most!” nevű izraeli békepárti szervezet csütörtökön felhívta a figyelmet arra, hogy a telekvásárlással és az építkezéssel Izrael durván megsérti a kolóniabővítések leállítására vállalt kötelezettségét.

Ariel Saron kormányfő terve szerint Izrael augusztusban felszámolja az összes gázai zsidó telepet és négyet a ciszjordániaiak közül, de Saron ragaszkodik ahhoz, a zsidó állam a Jordán nyugati partján megtartson több nagy enklávét, amelyek közül a három legjelentősebb: Maalé Adumim, Gus Eción és Ariel.

A kormányfő közölte azt is, hogy Izrael a gázai kivonulás után egyelőre nem akar területi változtatásokat. A palesztinok szerint azonban Izrael azért akarja bővíteni a kolóniákat Ciszjordániában, hogy a megalakítandó palesztin állam ne legyen életképes

hirado.hu/MTI

Comments are closed.