Forrás: HVG

Izrael szabadon bocsátott mintegy négyszáz – pontosan 398 – palesztin foglyot, eleget téve ezzel februári ígéretének, miszerint összesen 900 palesztin fogoly visszakapja szabadságát.

A szabadon bocsátások révén nemcsak izraeli börtönökből, hanem az izraeli hadsereg fogolytáboraiból is engedtek ki palesztinokat. A foglyokat különböző ciszjordániai és gázai övezeti ellenőrző pontokra szállították, és ott nyerték vissza végleg szabadságukat, rokonaik meleg fogadtatása közepette. Nábluszban több ezer ünneplő fogadta a kiszabadultakat, álarcos férfiak a levegőbe lövöldöztek.

Az izraeli kormány vasárnap jóváhagyta a palesztin foglyok szabadon engedését, akik közül egyikük sem vett részt merényletekben vagy olyan akciókban, amelyek halálos áldozatot követeltek. Ariel Saron kormányfő február 8-án az egyiptomi Sarm-es-Sejkben tartott izraeli-palesztin csúcstalálkozón vállalt kötelezettséget arra, hogy 900, izraeli fogságban lévő palesztint szabadon bocsátanak. Február 21-én már kiengedtek 500 elítéltet, de a további elengedéseket felfüggesztették a február 25-i tel-avivi, az Iszlám Dzsihád szélsőséges palesztin szervezet által vállalt öngyilkos merénylet után, amelynek öt halálos áldozata volt az elkövetőn kívül.

Izrael korábban nem volt hajlandó szabadon bocsátani olyan elítélteket, akik nem töltötték le büntetésük kétharmadát. A kiengedettek közül azonban csak 93-an töltötték le ezt az időt börtönben.

Az izraeli legfelsőbb bíróság szerdán elutasította több izraeli szélsőjobboldali szervezetnek az újabb szabadon bocsátások elleni követelését. A palesztinok továbbra is mind a nyolcezer, izraeli börtönben ülő palesztin fogoly elengedését követelik. Izrael fenntartja, hogy nem enged ki olyan foglyokat, ‘akiknek a kezéhez vér tapad’.

Az izraeli katonai rádió szerint több mint százan a szabadultak közül a Hamász szélsőséges szervezethez tartoznak. A rádió csütörtökön úgy kommentálta a szabadon bocsátásokat mint olyan gesztust, amelynek célja megerősíteni Mahmúd Abbász palesztin elnök pozícióit, és ‘örömet okozni az amerikaiaknak’. Ugyanakkor Juval Stejnic, a kneszet védelmi és külügyi bizottságának elnöke elítélte a döntést. ‘Abszurd árral úszunk, a palesztinok öngyilkos merényleteket készítenek elő, mi pedig szabadon engedjük a foglyokat’ – mondta a politikus a katonai rádiónak. Stejnic ezzel arra utalt, hogy szerdán az izraeli rendőrség őrizetbe vette az Iszlám Dzsihád öt tagját, akik a hatóságok szerint kettős öngyilkos merényletet terveztek Jeruzsálemben.

MTI

Comments are closed.