Forrás: Híradó

Szokatlanul markáns állásfoglalást tett a telepespolitikával szemben Hájim Javin, az izraeli közszolgálati televízió ismert személyisége, ezzel egyes vélemények szerint megingathatja a közvéleményt

Hájim Javin most olyan ötrészes riportsorozattal – „A telepesek földje” – jelentkezett az egyik kereskedelmi csatornán, amelynek kedden sugárzott első részében váratlanul élesen elítélte a ciszjordániai megszállást és a palesztinokkal szembeni bánásmódot.

Saját szavai szerint a legutóbbi erőszakhullám kitörésekor és a palesztinok növekvő szenvedését látva döntött úgy, hogy cselekedni fog. „A palesztinok egy külön népet alkotnak, osztoznunk kell velük ezen a földön. Fel kell ébrednünk az álomból” – mondja.

„1967 óta brutális hódítók, megszállók, egy másik nép elnyomói vagyunk – hangoztatja Javin az első részben. – Egyszerűen nem tekintjük a palesztinokat embereknek.”

A Jordánia és Egyiptom által 1948-tól 1967-ig felügyelt Ciszjordánia és a Gázai Övezet az 1967-es Hatnapos Háború során került izraeli fennhatóság alá.

Mindez a telepespolitika körüli kiélezett helyzetben történik, az izraeli kormány ugyanis az 1967-es háborúban elfoglalt Gázai övezetben és Ciszjordániában épült telepek kiürítésére készül, nem kevés társadalmi ellenállás közepette.

Tom Szegev izraeli író, közíró szerint Javin középutas imázsa miatt állásfoglalása nem marad hatás nélkül a közvéleményben. „Ő Mr. Izrael, Izrael hangja és ha ezzel áll elő, az azt jelenti, hogy nyilvánvalóan sokan éreznek ugyanígy” – mondja.

Az izraeli politikusok által egykor dédelgetett, sőt félt telepesek az utóbbi időben egyre inkább szorongatva érzik magukat. Ariel Saron, egykori pártfogójuk elhatározta a kivonulást Ciszjordániából és négy gázai övezeti telepről. Ez azt jelenti, hogy kilencezer telepesnek kell távoznia idén nyáron.

A telepesek körében felháborodást keltett a műsor, egy kisebb tömeg a tévé székháza elé vonult, és Javin elbocsátását követelte. A közszolgálati tévé elnöke elutasította a követelést azon az alapon, hogy a riporter nem követett el szerződésszegést.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.