Forrás: NOL

Népszabadság Online, 2005. június 1. 07:00

Drezdai díszbemutatóval kezdődött meg kedd este Kertész Imre és Koltai Lajos filmjének, a Sorstalanságnak a németországi vetítése, a nagyközönség elé csütörtökön kerül az alkotás.

A filmet tapssal fogadta a nézősereg a drezdai Cinemaxx mozikomplexumban, ahová eljött az irodalmi Nobel-díjas Kertész Imre, a Sorstalanság írója, a film forgatókönyvének szerzője, Koltai Lajos rendező és a főszereplő, Nagy Marcell is.

Kertész Imrét fiatalon deportálták Auschwitz-Birkenauba, majd a buchenwaldi koncentrációs táborba került, ahonnan az amerikaia  szabadították ki. A Nobel-díj odaítélésének évében, 2002-ben berlini ösztöndíjas volt, s azóta is a német fővárosban tölti ideje nagy részét.

A Sorstalanság drezdai vetítése előtt Georg Milbradt, Szászország miniszterelnöke beszélt az alkotókhoz és a közönséghez. „Tudom, hogy nagy figyelemmel és aggodalommal követte a rombolás évfordulójának drezdai eseményeit” – szólt Kertész Imréhez a szász miniszterelnök, arra utalva, hogy idén februárban, Drezda lebombázásának 60. évfordulóján több ezer szélsőjobboldali, neonáci vonult végig a városon, akik párhuzamot vontak Drezda elpusztítása és a holokauszt között.

Minden német feladata, hogy fellépjen a történelem meghamisítása, a múlt tagadása, a gyűlölet és az erőszak ellen –  hangsúlyozta Milbradt.

A Sorstalanságot vetítették az idei berlini filmfesztivál versenyprogramjában is. A filmet vegyes érzelmekkel fogadták, nem kapott díjat. (MTI)

Comments are closed.