Forrás: NOL

Népszabadság Online, 2005. május 31. 17:18

Nyolcvannyolc palesztin lakás lebontására és területrendezésre készül a jeruzsálemi önkormányzat a keleti, hagyományosan palesztinok lakta városrészben, ahol le akar bontatni 88 lakást, és a helyükre régészeti parkot tervez. Az előkészítő eljárás kedden kezdődött.

Ha a bíróság megadja az engedélyt, ez lesz a legnagyobb városrendezés az 1967-es háborúban elfoglalt Kelet-Jeruzsálemben. A tervezők arra hivatkoznak, hogy ezeket a lakásokat engedély nélkül építették fel az utolsó évtizedekben, egy olyan területen, amelyet 1977-ben zöldövezetnek minősítettek, és ahol emiatt tilos az építkezés.

A terület közvetlenül az óváros falai mellett helyezkedik el, a Szilván negyedben. Jeruzsálem főépítésze a Háárec című tel-avivi lapnak elmondta, hogy a város vezetése szeretné kibővíteni az ott lévő ásatási helyszínt, és nemzeti parkká alakítani a helyet. A föld alatt 5000 éves, nemzeti és nemzetközi fontosságú leleteket találtak, s emiatt indítványozta a főépítész az engedély nélkül épített palesztin házak lebontását.

A kisajátítási döntést bíróságnak kell meghoznia, amely már elkezdett foglalkozni az ügyekkel. Az elsőként beidézett palesztin, akinek július elején várható ítélete precedens értékű lesz, azzal érvel, hogy a ház helye már a török birodalom korában is a családjáé volt, s azt állítja, hogy az épületet még 1961-ben emelték, évekkel azelőtt, hogy az izraeliek elfoglalták Kelet-Jeruzsálemet és 1977-ben építési tilalmat rendeltek el.

(forrás: MTI)

Comments are closed.