Forrás: Népszava

Az ‘A-Sark el-Auszat’ arab újságnak adott, a maga nemében első interjújában Mose Jaalon izraeli vezérkari főnök kijelentette, hogy Izrael meg tudná magát védeni akkor is, ha kivonulna a Golan fennsíkról (amelyet 1967-ben foglalt el Szíriától). Jaalon pesszimistán nyilatkozott az izraeli-arab béke esélyeiről, szerinte évtizedeknek kell eltelniük, míg mindkét fél sebei behegednek.

Pozitívnak ítélte Mahmúd Abbász palesztin elnök kijelentéseit a terrorizmus ellen, de Jaalon szerint Abbasz ‘túlságosan habozó politikát folytat’ és ezzel erősíti a szélsőséges Hamászt.

Jobboldali politikusok azonnal élesen bírálták Jaalon Golan fennsíkot érintő nyilatkozatát, felelőtlennek minősítették, főleg, mert ‘egyenruhát viselő tiszt’ ajkából hangzottak el. (A vezérkari főnök ma szerel le). Ezzel szemben Roman Bronfman, a baloldali Jachad-párt képviselője úgy vélte, Jaalon kijelentése a Golanról azt bizonyítja, hogy Izrael biztonságát nem területgyarapítás, hanem a szomszéd arab országokkal elérendő normalizálás biztosíthatja.

A gázai övezetben a palesztin biztonsági szervek felfedtek egy tíz méter mély földalatti folyosót, amely Han Junisz palesztin város felől Gus Katif zsidó településtömb felé vezetett. A folyosót az Iszlám Dzsihád emberei ásták s ellenkezni próbáltak, amikor a palesztin rendőrség betemette a folyosót.

Ramallahban meggyilkolták Szamir a-Rantiszi palesztin újságírót, Jasszer Abed Rabbónak, az úgynevezett Genfi Békekezdeményezés palesztin kezdeményezőjének közeli munkatársát. Palesztin források szerint azonban a bűntény háttere nem politkai, hanem családi viszályokra vezethető vissza. Az eset vizsgálata folyik.

Ireneosz jeruzsálemi görög-ortodox pátriárka – akit le akartak mondatni, mivel jeruzsálemi óvárosi egyházi telkeket adott el zsidóknak – ellentámadásba ment át. Tegnap zsidó telepes lobbykat vádolt meg, hogy hamis vádakkal próbálják ellene hangolni az egyház vezetőit, állítólag éppen azért, mert ő volt az, aki megtagadta a telkek eladását. Állítása szerint a telepesek egy a Virgin-szigeteken bejegyzett látszat-társaságon keresztül akarták megvásárolni a telkeket.

Yehuda Lahav (Tel-Aviv)

Képalá:

Palesztin rendőr ellenőrzi a terroristák által kiépített földalatti folyosót Fotó: Reuters

Comments are closed.