Forrás: NOL

Munkatársunktól, 2005. június 1. 00:00

Irán első ízben hajtott végre sikeres kísérletet a Sahab-3 rakétacsalád újabb, 2000 kilométernél nagyobb hatótávolságot biztosító, szilárd hajtóanyagú rakétamotorjával – jelentette be az iráni védelmi miniszter.

Ezzel fordulóponthoz értek a rakétafegyver kifejlesztésében. A szilárd hajtóanyag ugyanis a rakétát kilövés előtt mozgékonyabbá, nehezebben felderíthetővé teszi és megkönnyíti még hosszabb hatótávolságú, kétlépcsős rakéták építését.

Irán első számú ellenségének Izraelt és szövetségeseit, elsősorban az USA-t tekinti. Az új rakéta növeli a térségben a fegyverkezési hajszát. Irán láthatóan a csapásmérő fegyverrendszerek mindkét alapvető komponensét fejleszti, egyfelől atomfegyvert, másfelől a célba juttatására alkalmas eszközt. Teherán nagy lendülettel folytatja atomkutató nukleárisenergia-programját. Ezt már a tekintélyes és a kérdésben objektívnek tekinthető ENSZ-szervezet, a bécsi Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) is gyanúsnak, álcázott atomfegyver-előállításnak ítéli meg. Teherán nem hajlandó teljesíteni az NAÜ követeléseit. Az NAÜ célja: meggyőződni róla, hogy egyetlen ország sem használja fel a békés atomenergia-kutatást atomfegyverek álcázott gyártására. Nyugat-Európa, a német-francia-brit „trojka” erőfeszítéseket tesz a közvetítésre, ám ezek egyre kevesebb reményt keltenek.

Ennek folytán Teherán az ENSZ BT elé kerülhet és a világszervezeti testület kénytelen lesz szankciókkal sújtani Iránt (ahogy azt az Egyesült Államok szorgalmazza). Ezzel tovább növekszik a közép-keleti iszlám állam (az USA szerint a terrorizmus egyik támogatója) nemzetközi elszigeteltsége, csökkennek a békés megoldás esélyei. Korábban hírek röppentek fel, hogy ha az iráni atomfegyverprogram leállítását célzó nemzetközi erőfeszítések kudarcot vallanak, Izrael és/vagy az Egyesült Államok katonai csapást mérhet az iráni atomlétesítményekre. Az USA folytatja rakétavédelmi rendszere kiépítését is, amelynek egyik célja: az Iránból indított rakéták megsemmisítése. Sok állam elsősorban Iránt okolja, hogy a néhány napja 188 állam részvételével tartott atomsorompó-konferencia eredménytelen maradt.

Comments are closed.