Forrás: Népszava

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat Abu Muszab az-Zarkávi vezette iraki szervezete jelentkezett hétfőn az iraki Hillában elkövetett két öngyilkos merénylet megszervezőjeként. A térséget ellenőrző lengyel erők parancsnoksága szerint 30, helyi kórházi források szerint 29, az iraki belügyminisztérium szerint 27 ember vesztette életét a kettős merényletben a Bagdadtól 100 kilométernyire délre fekvő városban. A sebesültek számáról közölt adatok nagyon eltérőek, 50-től 128-ig terjednek.

Az teszi nehézzé az áldozatok összeszámolását, hogy a robbanások több emberi testet ízekre szaggattak.

A Zarkávi-csoport által gyakran használt honlapon jelent meg a szervezet közleménye, amely szerint „egy vértanú elvegyült a zsidókkal és keresztényekkel tartó iraki különleges erők tagjai között, amint azok magasabb bérekért tüntettek, egy másik vértanú pedig hősies támadást hajtott végre a hadseregbe és a rendőrségbe belépni kívánó emberek tömege ellen”.

Az internetes közlemény nem nevezte meg a kettős merénylet helyszínét, de minden jel szerint a hillai merényletekre utalt. Az egyik szerkezet rendőri, katonai, köztisztviselői állásra jelentkező irakiak tömegében robbant fel, amikor a pályázók a felvételhez szükséges orvosi alkalmassági vizsgálatra vártak a helyi egészségügyi központ előtt. A másik pokolgép fizetésemelésért tüntető rendőrkommandósok között robbant fel.

Abu Muszab al-Zarkávi az al-Kaida iraki szárnyának vezetője ellencsapást helyezett kilátásba a vasárnap megkezdődött „Villám hadművelet”-re (Operation Lightning) adott válaszként. Az akcióban mintegy negyvenezer iraki katona és rendőr vesz részt. Az iraki biztonsági erők Bagdad köré ostromgyűrűt vontak, s kerületről kerületre fésülik át a fővárost lázadók, külföldi terroristák és fegyverraktárak után kutatva. A háttértámogatást az amerikai hadsereg tízezer katonája biztosítja. Mindeközben iraki politikai vezetők nyugalomra intették a polgárokat, ne engedjék, hogy a lázadók a vallási ellentétek felszításával polgárháborúba taszítsák az országot.

Egy amerikai-iraki vegyes fegyveres alakulat őrizetbe vette vasárnap este Szaddám Huszein volt iraki elnök titkosszolgálatának egy tagját, akit azzal gyanúsítanak, hogy amerikai katonák ellen támadásokat intéző fegyveres csoportokat vezetett Bagdad egyik nyugati negyedében. Az elfogott személy tagja volt Szaddám Huszein uralmának vége felé a Fidáíjín nevű milíciának is, amelyet az azóta megbuktatott iraki diktátor közvetlenül a 2003 tavaszán lezajlott iraki háború előtt hozott létre.

Népszava-összeállítás

Comments are closed.