Forrás: NOL

Ipari kémkedési botrány robbant ki Izraelben

Munkatársunktól, 2005. május 31. 00:00

Az izraeli rendőrség előzetes letartóztatásba helyezett húsz személyt, köztük magas beosztású vállalati vezetőket és magánnyomozókat egy eddig példa nélküli ipari kémkedési ügyben. A Lóverseny fedőnevű akció keretében elfogott gyanúsítottakat vasárnaptól kezdve állítják elő. – Az ügy rendkívül súlyos – mondta újságíróknak hétfőn a rendőrség csalásokkal foglalkozó osztályának vezetője, Roni Hindi. A Jerusalem Post című lap kommentárja szerint a letartóztatások csak „a jéghegy csúcsát” jelentik.

Az érintett tizenegy magánnyomozót azzal gyanúsítják, hogy másfél éven keresztül nagy kereskedelmi értékű dokumentumokat és fényképeket szereztek meg ügyfeleiknek – jelentette az MTI. A kliensek között olyan társaságokat említenek, mint a Yes műholdas tévétársaság, a Cellcom és Pelephone telefontársaságok, melyek a legnagyobb mobilszolgáltatók Izraelben és a Mayers gépjármű-forgalmazó társaság, amely a Volvo, a Honda és a Jaguar gyártmányait importálja Izraelbe. A letartóztatott vezetőket azzal gyanúsítják, hogy egy „trójai faló” nevű szoftverrel versenytársaik informatikai rendszerébe behatolva kémkedtek.

A „trójai faló” szoftver a rendőrség szerint több tucat, különböző profilú cég, illetve gazdasági napilapok rendszerébe is bejutott. A szoftver segítségével a hacker a rendszerben történő minden mozgást észlel, és alkalmanként képes a távolból irányítani a számítógépet. A megfigyelt cégeknek fogalmuk sem volt, hogy valaki behatolt az informatikai rendszerükbe. A szoftvert nem lehetett észlelni, mert mindig az adott cég számítógépes rendszeréhez igazítva dolgozták ki – írta a Haarec. A „trójai faló” szoftvert az izraeli állampolgárságú 41 éves Michael Haefrati tervezte. Haefratit a múlt héten feleségével együtt tartóztatták le Nagy-Britanniában. Haefrati három magánnyomozó-irodának adta el a programot Izraelben. A „trójai falovat” nagynevű cégek üzleti ajánlatának álcázva juttatták el a kiszemelt cégekhez CD-n, vagy e-mailben. A nyomozás 2004 novemberétől folyt nemzetközi együttműködés keretében: az izraeli rendőrségnek a brit és a német rendőri szervek segítettek.

Az érintett cégek egyelőre szűkszavúan nyilatkoznak, és általában pár alkalmazott akciójának tulajdonítják a történteket. Vasárnap egyébként a rendőrség kihallgatta az első „nagy halat”: Itzak Peterburg, a Cellcom – Izrael legnagyobb mobilszolgáltatójának – vezetőjét. A botrány olyan mértékű, hogy egyes vélemények szerint az egész izraeli gazdaságra kihathat. Benjamin Netanjahu pénzügyminiszter hétfőn nyugalomra intette a közvéleményt.

Comments are closed.