Forrás: SG

FŐOLDALIT/TECHHARDVERTUDOMÁNYJÁTÉKMOBILDIGICAMFILMLETÖLTÉSÁLLÁSAPRÓ (49 új) SGMAIL ÁRUHÁZ TÁRHELY

fórum | tartalom | saját fórum | hírdoboz | RSS | médiaajánlat | impresszum

Hírlevél:

Cikkek Fórum Letöltések Kedvencek — Szótárak Angol-magyar Magyar-angol Német-magyar Magyar-német — Keresők Google Yahoo Altavista

Szolgáltatások

Nyomtatás

Elküldés e-mailben

Cikkek a rovatból

Terrorista kapcsolatokkal vádolják a filmkalózokat

Megbukott az EU telekommunikációs adattárolási tervezete

A Netscape 8 mellőzésére buzdít a Microsoft

ˇ Fej fej mellett a Windows és Unix szerverek piaca

ˇ Közeleg a GPL licenc legújabb változata

ˇ 172 ezer zombi PC születik minden nap

ˇ RIAA feljelentések Internet2-n töltögető hallgatók ellen

ˇ Internet elleni támadást szimulált a CIA

FőoldalIT/Tech

Terrorista kapcsolatokkal vádolják a filmkalózokat

2005. május 30. 13:46, Hétfő – Gyurkity Péter

Az amerikai hatóságok úgy vélik, hogy a DVD filmeket hamisító kalózok egyes csoportjai kapcsolatban állnak ismert terrorista szervezetekkel, sőt ezen szervezetek bevételének egy része éppen a kalózkodásból származik.

Az érdekes következtetés John Stedman, egy Los Angeles megyei speciális kalózellenes nyomozócsoport vezetőjétől származik, aki a Szenátus Nemzetbiztonsági Bizottsága előtt tartott beszámolójában kiemelte, hogy több általuk megfigyelt csoport is tanúbizonyságát adta Amerika- és zsidóellenes érzelmeinek. „A terrorista szervezetekhez közel álló csoportok némelyike érintett az intellektuális tulajdonnal kapcsolatos bűncselekményekben. Nyomozásaink során több gyanúsított is rokonszenvét fejezte ki a Hezbollah és annak vezetése irányában” – jelentette ki Stedman.

A Nemzetbiztonsági Bizottság rövid időn belül három tanácskozást is tartott, amelyen a terrorizmus bevételi forrásairól értekeztek. A megbeszéléseken többek között elhangzott, hogy a terrorista szervezetek évente 20-30 millió dolláros bevételhez jutnak az Egyesült Államokban értékesített csempészárukból, legyenek azok ruházati cikkek, ékszerek, játékok, vagy akár hamisított DVD lemezek. Ennek ismeretében Susan Collins szenátor, a bizottság elnöke kijelentette, hogy a hamisított termékek előállítása, értékesítése, vagy megvásárlása bűncselekmény, mégpedig olyan bűncselekmény, amelynek szintén megvan a maga áldozata – jelen esetben azok az állampolgárok, akik a terrorista támadásokban vesztik életüket.

Warezoló fiatalok Az állítás – amely a bizottság sajtó­közle­mé­nyé­ben is megjelent – meg­le­he­tő­sen nagy visszhan­got váltott ki, ami nem véletlen, hiszen a Kongresszus éppen a szerzői jogi törvények szigorításán, illetve a kalóztevékenység visszaszorításán dolgozik. Sokan attól félnek, hogy az amerikai hatóságok – a terrorista kapcsolatot ürügyként felhasználva – minden eddiginél nagyobb erővel fognak lecsapni a nagyobb kalózcsoportokra, és a fájlcserélgető hálózatok aktívabb terjesztőire.

E félelemnek adott hangot Ernest Miller, a LawMeme híroldal alapítója, aki írásában az érem másik oldalát igyekezett megvilágítani. Véleménye szerint ugyanis nem az a kérdés, hogy a terrorszervezetek mennyi pénzt szednek be a hamisított termékekből – mivel kétségkívül vannak érdekeltségeik ezen a piacon – hanem hogy az állítólagos kapcsolatok ürügyén mennyiben lenne jogos drákói jogszabályok alkotása, illetve a minden eddiginél szigorúbb fellépés.

A fájlcserélő hálózatok speciális problémát jelentenek, mert az mindenki számra nyilvánvaló, hogy a cserélgetésből nem származik bevétel, így a p2p nem lehet a terroristák eszköze. Ennek ellenére igazat kell adnunk Millernek, amikor azt jósolja, hogy a kiadókat tömörítő szervezetek ezentúl nemcsak a kalózkodás, hanem a terrorizmus elleni harccal is indokolják majd ellenlépéseiket.

Comments are closed.