Forrás: Magyar Hírlap

Kilenc hónapon keresztül senki nem vette észre, hogy radioaktív folyadék szivárgott az észak-angliai Sellafield hasadóanyag-feldolgozójából

Radioaktív folyadék szivárgott két európai atomerőműből is – derült ki a hétvégén -, de üzemeltetőik szerint a baleset egyik helyszínen sem veszélyeztette a környezetet vagy az alkalmazottakat. Ennek ellenére nem kizárt, hogy a sellafieldi hasadóanyag-feldolgozót végleg bezárják a brit hatóságok.

Kilenc hónapon keresztül senki nem vette észre, hogy radioaktív folyadék szivárgott az észak-angliai Sellafield hasadóanyag-feldolgozójából. A brit napilapok az elmúlt 13 év legsúlyosabb brit nukleáris balesetének nevezték a szivárgást, amely a nemzetközi skálán a hármas besorolást kapta. (A világ eddigi legnagyobb atomkatasztrófája, a csernobili robbanás hetes szintű volt.)

A feldolgozót üzemeltető British Nuclear Group vezetősége szombaton jelentette be, hogy egy anyaghiba miatt eltört vezetékből tízezer liter sugárzó sav folyt ki. A cég szerint azonban nem került radioaktív anyag a szabadba, mert a folyadék egy zárt, betonnal bélelt biztonsági kamrában gyűlt fel, amelyhez így senki nem férhetett hozzá. A vezetők annyit elismertek, hogy a munkatársak nem vették figyelembe a szivárgás jelzéseit.

A The Independent című brit napilap saját vizsgálatot indított az ügyben, amely kiderítette, hogy a kiszivárgott folyadék mennyisége körülbelül egy fél olimpiai úszómedencét töltene meg. A lap úgy tudja, hogy büntetőeljárás indulhat az üzemet működtető cég ellen. A helyszínen jelenleg négy vizsgálóbiztos próbálja feltárni a baleset körülményeit, az emberi mulasztás mellett az üzem mérnöki hibáira is koncentrálnak. A lap információi szerint az sem elképzelhetetlen, hogy a korábban a szennyező hulladékokkal megfelelően elszámolni nem tudó erőműnek a balesetben is érintett hasadóanyag-feldolgozó üzemét végleg bezárják a hatóságok.

Baleset történt a dél-csehországi temelíni atomerőmű második reaktorblokkjában is, melyből háromezer liter radioaktív víz szivárgott ki – közölte szombaton az üzem szóvivője. A folyadék nem okozott környezeti károkat, és az atomerőmű alkalmazottaira sem jelentett veszélyt. A szóban forgó reaktor rutinellenőrzés és fűtőanyagcsere miatt egyébként sem üzemel – tette hozzá a szóvivő. Az eredeti tervek szerint a reaktort június 20-a körül indították volna újra, de a szivárgás miatt az időpont későbbre tolódhat.

A sellafieldi és a temelíni szivárgásokkal egy időben, megegyezés nélkül ért véget az atomfegyverek elterjedését megakadályozó szerződés felülvizsgálatára összehívott nemzetközi konferencia. A tervezett módosítások helyett ugyanis az egyezmény aláírói inkább Észak-Korea atombombájáról, Irán urándúsításáról, Izrael feltételezett nukleáris arzenáljáról és az Egyesült Államok atomterveiről vitatkoztak – tudósított a Reuters hírügynökség. A május 2-án kezdődött konferencia résztvevői eredetileg az egyezmény nyújtotta kiskapukat szerették volna megszüntetni, és biztosítékokat akartak az elismert atomnagyhatalmaktól, hogy továbbra is elkötelezettek a nukleáris leszerelés mellett.

MH-összeállítás

Comments are closed.