Forrás: Népszava

Megemelik a magyar holokauszt-túlélők német nyugdíj-kiegészítésének összegét jövő év január elsejétől, az eddigi összeg a személyenkénti 135 euróról 175 euróra növekszik – közölte a Külügyminisztérium. A német állam a holokauszt-túlélők és az áldozatok közeli hozzátartozói részére nyugdíj-kiegészítés formájában 1998 óta fizet kárpótlást.

A kiegészítés egy személyre jutó összege a Németországban havonta kifizetett kárpótlás felét teszi ki – áll Polgár Viktornak, a külügyi tárca szóvivőjének közleményében. (MTI)

Elhunyt Csikós-Nagy Béla

Kilencven éveskorában elhunyt Csikós-Nagy Béla közgazdász professzor, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rendes tagja. Az itthon és külföldön is ismert és elismert szakembert az Akadémia saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek. Csikós-Nagy Béla 1915-ben született Szegeden. A Kádár-korszak egyik legismertebb tisztségviselőjeként 1957-84-ig volt az Országos Árhivatal, illetve az Országos Anyag- és Árhivatal államtitkári rangban lévő elnöke. Később elsősorban gazdaságpolitikával, árelmélettel és -politikával foglalkozott. 1970-ben Állami Díjjal, 1995-ben Heller Farkas-díjjal tüntették ki. (MTI)

Palicsi incidens

Nem lehet összefüggésben hozni a palicsi Kisvendéglőben történt incidenst azzal, hogy a minap két magyar közjogi méltóság is járt ott – közölte a szerb belügyminisztérium egyik tisztségviselője. Dragana Kajganic kizárta, hogy a szerb és a magyar diákok között történt szombati dulakodásnak köze lenne ahhoz, hogy az előző nap a Kisvendéglőben költötte el ebédjét vajdasági magyar politikai vezetőkkel Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, s hogy négy nappal korábban szintén ebben az étteremben nyitotta meg az első szerb-magyar toleranciatábort Szili Katalin magyar és Predrag Markovic szerb parlamenti elnök. A belügyi illetékes szerint a szabadkai rendőrség nyomoz az ügyben. A hatóság feljelentést tesz az elkövetők ellen, de egyelőre nem világos, hogy van-e az incidensnek etnikai indíttatása. (MTI)

Javaslatok a június végi OÉT-ülésre

A kormány első tizenöt lépéséből hét-nyolc tükrözi a szakszervezeti érdekeket, a többi tisztázásra, vagy változtatásra szorul. Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége ennek kapcsán több javaslattal készül az Országos Érdekegyeztető Tanács június végi ülésére – közölte a szervezet elnöke. Borsik János (képünkön)megerősítette korábbi kifogását, miszerint a munka világát érintő kormányzati lépések tervét valószínűleg nem előzték meg hatástanulmányok. Példaként említette a fogyasztási szerkezet esetleges torzulását és árnövekedést kiváltó 21 százalékos egykulcsos áfát, vagy az általuk javasolt öt kulccsal szemben az egykulcsos szja tervét, amely a szakszervezet szerint a nagy jövedelműeknek jelentene előnyt. (MTI)

Idősbarát önkormányzat-pályázat

Az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium az idén is meghirdeti az Idősbarát önkormányzat pályázatot, amellyel egymillió forinttal jutalmazzák a nyertes helyhatóságokat – tudatta az esélyegyenlőségi miniszter. Ebben az évben hat önkormányzatot jutalmaznak, a pályázat leadási határideje június 25 – tette hozzá Göncz Kinga. A települések átalakulnak, egyre kevesebb gyermek születik, és egyre több egyedülálló idős ember él a helyi közösségekben – fogalmazott Lamperth Mónika belügyminiszter. A két minisztérium pályázatának célja, hogy megtudják, melyek azok a helyhatóságok, amelyek a legtöbbet tesznek az idősekért. (MTI)

Comments are closed.