Forrás: Népszava

Mahmud Abbász palesztin elnök nemrég közölt cikkében tett ajánlata (békeszerződést kötni Izraellel az 1967. évi demarkációs vonalak mentén és a palesztin menekült-kérdés megegyezéses rendezése alapján) egyedülálló alkalmat teremt Izrael számára – írta tegnap a Hárec izraeli lap neves publicistája, Akiva Eldad.

Ehhez hozzájárul Naszer Kidva palesztin külügyminiszter a Hárecnek adott interjújában elhangzott nyilatkozata a palesztinok hajlandóságáról a helyükön hagyni és izraeli fennhatóság alá helyezni néhány a megszállt területeken létesült nagyobb zsidó települést, ha a palesztinok cserébe megfelelő területhez jutnak.

Ugyanebben a lapban a Munkapárt befolyásos parlamenti képviselője, Efrajim Szneh „az ördögi körből való kitörésre” szólítja fel az izraeli kormányt. Az „ördögi kör” lényege, hogy „egy gyenge palesztin kormány nem tudja leküzdeni a terror-szervezeteket, Izrael viszont nem hajlandó megszilárdítani a palesztin kormány hatalmát, amíg le nem küzdi a terrorizmust”. Ebben a helyzetben állandóan erősödik a szélsőséges Hamász mozgalom. „A lehetőség, amely Izrael előtt áll: vagy megegyezés Mahmúd Abbásszal, vagy a háború megújulása Abbász örökösével – a Hamasszal” – véli Szneh képviselő.

Gázában néhány órán belül három Hamasz-aktivista vesztette életét, állítólag „munkahelyi baleset” következtében, amikor éppen a robbanóanyaggal bíbelődtek. Palesztin források a „balesetek” előidézésével Izraelt vádolják. A zsidó telepesek ismét gumiabroncsokat égettek és eltorlaszoltak egy főutat a csúcsforgalomban, így tiltakozva a tervezett gázai kivonulás ellen. Röviddel a rendőrség megérkezése előtt a felnőtt szervezők elhagyták a terepet és csak 14-15 éves lányokat hagytak maguk mögött, feltételezve, hogy a rendőrség durva ténykedése fiatal lányok ellen rokonszenvet ébreszt a közvéleményben a tüntetőkkel szemben. Letartóztatásuk után a lányok megtagadták közölni személyes adataikat – de amíg nem közlik azokat, a bíróság még házi őrizetbe sem utalhatja őket és a börtönben kell maradniuk. Néhány lány szülője jelen volt a bírósági tárgyaláson és egyikük kijelentette, hogy „nagyon büszke a lányára”.

*

Benjamin Netanjahu izraeli pénzügyminiszter és volt miniszterelnök (akit Izraelben mindenki családiasan csak „Bibi”-nek nevez) nagyon szeret szivarozni. De a szegényebb rétegeket sújtó kemény gazdasági intézkedések kezdeményezője tudja, hogy „imázsának” árt a drága kubai szivarokat szívó miniszter képe.

A vasárnapi kormányülésre jövet „Bibi” szivarral a szájában érkezett, amikor észrevette a várakozó újságírókat. A szivart gyorsan a mellényzsebébe dugta és így válaszolt a sajtó képviselőinek. De siettében nem elég alaposan oltotta el a szivart és a jelenlévők megrökönyödésére (és visszafojthatatlan kacagása közben) a mellényéből hirtelen sűrű füst kezdett áradni. Jichak Herzog miniszter oltotta el „a tüzet” és a magára mindig kényesen adó „Bibi” kissé hiányos öltözetben az ülésterembe sietett. Yehuda Lahav (Tel-Aviv)

Comments are closed.