Forrás: NOL

Raymond Domenech szakvezető a francia együttesről

Petőcz András József, 2005. május 31. 00:00

„A magyar együttesnek is akadt már jobb időszaka…” A francia válogatottnak a jövőben is erre a bázisra kell épülnie – mondta a Népszabadságnak adott interjújában Raymond Domenech, aki a múlt év júliusa óta irányítja az együttest. Az ötvenhárom éves szövetségi kapitánnyal a nemzeti csapat eddig a várakozások alatt szerepelt: noha vereséget nem szenvedett, csak a Feröer-szigetek és Ciprus csapatát győzte le, s egyaránt döntetlent játszott Bosznia-Hercegovina, Izrael, Írország, Lengyelország, Svédország, valamint Svájc legjobbjaival.

Vb-selejtezőcsoportjukban a franciák hat mérkőzésen mindössze tíz pontot szereztek; továbbjutási esélyeik erősen csökkentek. Domenech a Lyon játékosaként 432 első osztályú találkozón lépett fel, a válogatottban nyolcszor kapott lehetőséget. Edzőként korábbi klubcsapatát edzette 1988-tól 1993-ig, majd szövetségi alkalmazottként az ifjúsági együttest irányította.

– Domenech úr, tizennyolc játékost jelölt a magyar együttes elleni mérkőzésre. A sérült Henry, az eltiltott Trezeguet, illetve Barthez és Vieira mellett ez a keret jelenti ma a francia válogatottat?

– Egyértelműen a csapatépítésre kell koncentrálni, az új erők kipróbálásának ideje elmúlt. Meggyőződésem, hogy a válogatottnak a jelenlegi bázisra kell épülnie.

– A hátralévő vb-selejtezők sorsdöntők az önök szempontjából, és ezek előtt nyilván ráférne csapatára az önbizalom-növelés. Kötelező a győzelem a magyarok ellen?

– Mindig győzelemre játszunk, ám soha nem becsüljük le az ellenfelet.

– Miért éppen a magyar együttessel találkoznak? Mit tud az ellenfélről?

– Riválisunk jó erőt képvisel, így nem számítok könnyű mérkőzésre. Amúgy soha nem foglalkozom azzal, melyik garnitúrával csapunk össze; engem mindig a saját csapatom érdekel.

– Eredményeik elmaradnak a korábban megszokottaktól. Miként látja, eljutnak-e a jövő évi világbajnokságra?

– Leszámítva a brazilokat, a válogatottak változó színvonalon teljesítenek; a magyar együttesnek is akadt már jobb időszaka… Bár pillanatnyilag nem állunk valami fényesen, vb-esélyeink nem vesztek el.

– Csatárai közül Cisséről azt írja a francia sajtó, hogy ha csak nyolcvan százalékot teljesít a magyarok ellen, az is elég lesz. Wiltord pedig az egyetlen játékos, aki tagja volt a hét évvel ezelőtt világbajnok csapatnak. Mindketten pályára lépnek Metzben?

– Cissé is, Wiltord is ott lesz a stadionban. Egyelőre ennyit mondhatok.

Párizs, 2005. május

Comments are closed.