Forrás: Magyar Hírlap

Dr. Tadesse Eyassu, a Magyar-Etióp Baráti Társaság elnöke, e-mail

Másutt ritkán tapasztalható, Etiópiában azonban igen: a keresztények és muszlimok közötti kapcsolat rendkívül jó. Egymás vallási ünnepeit kölcsönösen tiszteletben tartják.

Az Afrika esélyei címmel megjelent írás (MH, május 19.) jelentős része alaptalan, főleg Etiópia vonatkozásában. Az afrikai népek történetéről, kultúrájáról legtöbbször nem afrikaiak írnak, hanem gyarmatosítók vagy a kutatási céljukért tevékenykedő úgynevezett értelmiségiek, akik személyes tapasztalatokat nem szereznek, terepmunkát nem végeznek, így megtévesztő adatokat közölnek.

Etiópia Kelet-Afrika legősibb civilizációja, mely i. e. 1000 körül jött létre. A világnak jó példa lehetne, ahogyan a különböző vallások (ortodox, protestáns, karizmatikus, katolikus, muszlim, néhány ezer zsidó vallást gyakorló és néhány százaléknyi animista) békésen élnek egymás mellett. Másutt ritkán tapasztalható, Etiópiában azonban igen: a keresztények és muszlimok közötti kapcsolat rendkívül jó. Egymás vallási ünnepeit kölcsönösen tiszteletben tartják. A ramadánt, az iszlám világ ünnepét a keresztények is örömmel várják. A keresztények ünnepein, például vízkereszt napján a muszlimok is ünnepi ruhát öltenek, az ünnepet tiszteletben tartják.

Az etiópoknál a családi kötelékek nagyon erősek, a család szent dolog. A férfi a család feje, ami nem jelenti azt, hogy a nőket elnyomják. A nőknek ugyanolyan jogaik vannak, mint a férfiaknak, például az elmúlt parlamenti ciklusban a házelnöki tisztséget nő töltötte be, jelenleg is vannak női miniszterek, államtitkárok, nagykövetek. Sok nő tölt be menedzseri, bankári, iskolaigazgatói, egyetemi tanári, orvosi, bírói, katonatiszti pozíciót.

Etiópia az egyetlen olyan afrikai ország, amely nem volt gyarmat, ugyanakkor nagy szerepe volt a gyarmatosítás felszámolásában. A pánafrikanizmust létrehozó országok egyike, amely később az Afrikai Egységszervezetté alakult, melynek székhelye Addisz-Abeba 1963-tól. Jelenleg ez az Afrikai Unió, melynek tagjaként Etiópia békefenntartókat küld különböző afrikai területekre.

A problémák (árvíz, szegénység stb.) természetesen jelen vannak itt is, s megoldásukhoz szükség van nemzetközi összefogásra. A problémák egyoldalú bemutatása azonban nem segíti a partneri viszony kialakítását, inkább előítéleteket szül.

Comments are closed.