Forrás: Népszava

Ugyan már másfél hónap telt el Joseph Ratzinger pápává választása óta, az olasz sajtót továbbra sem hagyja nyugodni, mi zajlott a konklávén, miként szerezhetett nagy többséget a német főpap.

A La Repubblica úgy tudja, hogy az első szavazási fordulóban igen csekély volt a különbség Ratzinger és liberális riválisa, Carlo Maria Martini között: előbbire negyvenen, utóbbira negyvenöten szavaztak, vagyis – az első hírekkel ellentében – Martini megnyerte az első szavazásokat. Tizenöten voksoltak Angelo Sodanóra, aki XVI. Benedek pápává választása után is megkapta az államtitkári pozíciót.

Az első forduló után Martini tervet dolgozott ki, amely azt irányozta volna elő, hogy se ő, se Ratzinger ne nyerjen a szavazáson. Martini rendkívül meglepődött azon, milyen sok voksot kapott, hiszen csak néhány szavazatra számított. Kompromisszumos jelöltet azonban nem sikerült találnia. A második és harmadik fordulóban Ratzinger – valószínűleg Sodano táborának köszönhetően – valamivel Martini előtt állt. Az egykori milánói érsek ezért a negyedik szavazás előtt arra kérte az őt támogatókat, hogy ők is Ratzingerre adják a voksukat.XVI. Benedek végül mintegy száz voksot kapott.

Az új pápa pontosan tudta, mennyit köszönhet Martininek, alighanem ez az oka annak, hogy már első beszédében hitet tett az ökumenizmus, illetve az egyházi hierarchiák közötti kollegiális együttműködés mellett.

A La Repubblica már egyenesen újjáalakuló Ratzinger-Martini tandemről írt. Miután az olasz főpapot szívpanaszai miatt múlt héten kiengedték a kórházból, XVI. Benedek hosszú beszélgetésre hívta őt. Az olasz lap úgy véli, XVI. Benedek pontifikációja arra utal, hogy igenis hallgat a vele egyidős Martini szavára. S a Szentföldön élő olasz főpap tapasztalataiból kiindulva próbál új lendületet adni a zsidó-keresztény párbeszédnek.

Egy biztos, a két ősi ellenfelet inkább közelebb hozta a pápaválasztás.

*

Csaknem 150 ezer hívő előtt tartott úrnapi misét vasárnap Bariban XVI. Benedek pápa, aki első apostoli látogatása keretében egyben részt vett az olasz püspöki kar eucharisztikus kongresszusának zárásán. A Corpus Domini, úrnapja ünnepén a pápa újólag a kereszténység egységének jelentőségét méltatta, amely szavai szerint az eucharisztiában – Krisztus jelenléte a kenyér és bor színében – is megmutatkozik. XVI. Benedek újólag ígéretet tett arra, hogy ‘minden erejével’ a keresztény egység megteremtésén fog munkálkodni, s konkrét gesztusokat is kilátásba helyezett annak érdekében, hogy ez az egység minél láthatóbb és érzékelhetőbb legyen.

Népszava online

Comments are closed.