Forrás: NOL

Fapados járatokkal könnyen megközelíthetők az eddig rejtett turisztikai érdekességek

R. Hahn Veronika, 2005. május 30. 00:00

London négy repülőterén – Heathrow, Gatwick, Stansted és Luton – kívül három brit város érhető el fapados járattal. Az EasyJet Newcastle-ba és Bristolba, a Jet2.com társaság Manchesterbe repül.

Newcastle repülőtere rendkívül jól megközelíthető. Az innen induló metró húsz perc alatt a belvárosba szállítja az utasokat, a jól kiépített hálózathoz vagy ötven állomás tartozik. A Tyne-parti nagyvárost nemrégiben a legkedveltebb brit rövid utazási célpontnak szavazták meg egy felmérés résztvevői. A dinamikusan fejlődő város Észak-Anglia kulturális Mekkájává lett. Az elmúlt öt évben három építészeti csoda nőtt ki a földből. Először a Newcastle rakpartját a Gateshead városrésszel összekötő, látványos Millenniumi hidat adták át rendeltetésének. Majd következett a tövében épült Baltic elnevezésű modern művészeti központ, melyet egy használaton kívüli malomból alakítottak ki. A tágas, háromezer négyzetméteres térben egyszerre öt, ingyenesen látogatható tárlat kaphat helyet. Most például az amerikai pop-art művész, Ed Kienholz meghökkentő tárgyai láthatók három emeleten. Innen ugyanolyan lélegzetelállító kilátás nyílik a folyóra és Newcastle belvárosára, mint a rendeltetésének csak nemrégiben átadott The Sage-ből, ahol koncerteket, színházi előadásokat, happeningeket rendeznek. Newcastle egyik büszkesége az évi 33 millió ember által felkeresett, húszméteres Észak Angyala, melyet kétszáz tonna acélból készített Antony Gormley szobrászművész. Newcastle belvárosában több védett klasszikus épület található, mint szinte bárhol Nagy-Britanniában.

A várostól alig egyórai autózásra található az egyik leggrandiózusabb angliai kastély, Alnwick, „Észak Windsora”. Ez leginkább két Harry Potter-film, A bölcsek köve és A titkok kamrája helyszíneként ismert. Northumberland hercegének XI. századi ódon kastélyát legalább annyira érdemes a Van Dyck- és Canaletto-festményekért, mint a jelenlegi hercegné által szenvedélyesen fejlesztett parkért megtekinteni. Futballrajongóknak szívből ajánlható Anglia egyik legnagyobb kapacitású, 52 ezer nézőt befogadó stadionja, a St. James Park.

Bristol, a délnyugat-angliai kikötőváros ideális légikikötő mindazok számára, akik Wales déli részét, Cornwallt és Devont, Somerset vagy Cotswolds csodáit kívánják felkeresni. Vonattal negyedóra alatt elérhető az elmúlt években dinamikusan fejlődött Bristol történelmi tengerpartja, a Harbourside negyed. A parkosításnak és a gyalogoszónáknak köszönhetően kellemes sétaút épült ki a városközponttól a partszakaszig. A belváros látnivalói közé tartozik a Red Lodge, Erzsébet királynő idejéből származó, mértani alakzatban ültetett növényeket tartalmazó kertjével és ritka, egységes, XVI. századi termekkel. Óriási a választék a környéken romantikus, középkori kastélyokból, mint Blaise, Berkeley és Thornbury. Érdemes megtekinteni a lenyűgöző Westonbirt botanikus kertet, mint ahogy híres a bristoli állatkert is. Bristol városképet meghatározó, ipartörténeti remekműve az Isambard Kingdom Brunel által tervezett függőhíd. Bristol repülőteréről rendszeres buszjárat szállítja az utasokat a városközpontba, ahonnan pedig két nagy pályaudvarról indulnak vonatok a szigetország minden részébe.

Manchesterből a London és Birmingham utáni harmadik legnagyobb brit város repülőteréről kitűnő a transzfer vonattal és busszal a belvárosba és a környékbeli településekre. A Piccadilly vasútállomás az első számú forgalmi csomópont a városközpontban, ahonnan Manchester elővárosaiba, Salfordba, Traffordba (Old Trafford stadion), Buryba stb. indulnak a szigetországban ritka villamosok. Manchester városmagja, az Arndale központ, a Kukoricatőzsde, a Királyi Értéktőzsde és más műemlék épületek szomorúan ironikus módon az Ír Köztársasági Hadseregnek „köszönhetik” látványos megújulásukat. Az 1996-os hatalmas bombatámadás építészetileg áldásnak bizonyult, mert a városközpont soha nem volt olyan elegáns és egységes, mint most.

Manchester büszkesége a korábban az ipar hanyatlása, a magas munkanélküliség miatt lerobbant, majd az elmúlt néhány évben főnixmadárként feltámadt Salford negyed. Az egykori hajódokkok helyén épült fel a Lowry kulturális központ, benne a XX. század egyik legfontosabb angol festőjének, az L. S. Lowrynak szentelt múzeummal, színház- és koncerttermekkel. A Salfordot Trafforddal összekötő híd közelében található a világhírű amerikai építész, Daniel Libeskind tervezte Északi Hadtörténeti Múzeum, a holokauszt borzalmait felidéző kiállítással.

London, 2005. május

Comments are closed.