Forrás: Népszava

Jazzfesztivál lesz Balatonfüreden június 9-11. között. A háromnapos rendezvény három helyszínén húsz koncertet lesz. Többek között fellép a Babos Projekt Special és a Balázs Elemér Group. A fesztivál elsődleges célja a jazz következő generációjának támogatása, bemutatkozási lehetőség biztosítása. A három helyszín között ingyenes jazzvonat szállítja a közönséget.

Asterfest névre keresztelt nemzetközi film- és videó fesztivál lesz Macedónia fővárosában, Strumicán június 10. és 13. között. A fesztivál célja a dél-kelet-európai országok film és videó kultúrájának népszerűsítése.

Könyvtári macskákról készített térképet egy bostoni székhelyű filmvállalat. A térképről kiderül, hogy világszerte hol és hány macska könyvtár-lakó. Az adatsort egy dokumentumfilm készítése előzte meg, amelyben a macskákon kívül könyvtárosokkal készült interjúk is szerepelnek. A film több fesztiválon is díjat nyert. Az állatok többségét kóbor macskaként fogadták be a könyvtárak alkalmazottai, akik szerint a négylábúaknak terápiás hatásuk van a könyvtári környezetben.

Új Kerouac-darab került elő egy raktárból az Egyesült Államokban. Az Úton című regény szerzője 1957-ben több producernek is elküldte művét, de mindenütt elutasították. Ezután kérte meg ügynökét arra, hogy rejtse el. Ötven év után döntött úgy az egykori munkatárs, hogy előszedi a színdarabot. A beat generáció kultikus alakjának eddig ismeretlen írása várhatóan októberben jelenik meg. A történet egy droggal és alkohollal élő férfi napját mutatja be, aki tulajdonképpen Jack Kerouac alteregója.

Röntgensugarak segítségével vált újra olvashatóvá Arkhimédész egyik kevéssé ismert műve. Az ókor egyik legismertebb matematikusának egyik korai írását a középkorban pergamenre másolták, és ezt az írást sikerült láthatóvá tenniük kaliforniai fizikusoknak. A röntgensugarak hatására a középkori vastartalmú tintával írt eredeti szövegrészek foszforeszkálni kezdtek. A kutatók egyedülállónak minősítették az eljárást, és a szakértők véleménye szerint a jövőben ezzel a módszerrel több régi kézirat válhat majd olvashatóvá.

Határon túli magyar színházak fesztiválja kezdődik június másodikán Kisvárdán. A tizenhetedszerre megrendezendő tíznapos találkozón tizennyolc társulat huszonhét előadással várja a közönséget. A fellépő társulatok Romániából, Szlovákiából, Szerbia-Montenegróból és Ukrajnából érkeznek. A klasszikus színházi előadások mellett délelőttönként bábszínházi előadások is lesznek .

Árvapassió az alcíme a MéG Színház május 31-i bemutatójának. A Millenáris Park Szabadtéri Színpadán mutatják be a Nem emel föl… című darabot, amelyik József Attila versekből és kortársainak szövegeiből szerkesztett dramatikus játék. A színészek a költő szenvedéstörténetét egy vas ketrec mögé helyezett előadásba mutatják be. A társulat elnevezése a ‘misztérium’ és ‘gravitáció’ szavak rövidítéséből született, utalva arra is, hogy sok olyan eszközt is szeretnének felhasználni előadásaikban, ami a klasszikus ‘színházcsinálásban’ kevésbé elfogadott.

Bob Marley felesége, Rita Marley ad koncertet június másodikán a Világsztárok a Millenárison című sorozatban. Bob és Rita a hatvanas években ismerkedtek meg, majd együtt zenéltek. Ők alapították meg az első olyan reggae formációt, amely nemzetközi lemezszerződést kötött, világszerte ismertek lettek. Jóban és rosszban kitartottak egymás mellett. 1976-ban a Smile Jamaica békekoncert előtt rájuk lőttek, ők mégis vállalták a fellépést. Rita Marley hasonló erőről tett tanúbizonyságot, amikor 1981-ben rákban elhunyt Bob Marley, továbbra is koncertezett, és számos emberi jogi akciót indított. ‘Meg akarom mutatni a fiataloknak, hogy érdemes keményen dolgozniuk, s ha álmaik valóra váltak, a sikerrel is okosan kell bánniuk.’ – nyilatkozta.

Megszünteti a KAFKA című folyóiratot a Goethe Intézet. A németül, magyarul, csehül, lengyelül és szlovákul megjelenő folyóirat ‘tartalmi feladatának tekintette a határok fölötti közmegegyezést Európa jövőjéről, az európai identitás és egy speciális „hozomány” közös keresését, amivel Közép-Európa országai, sajátos kulturális arculatukkal együtt, hozzájárulhatnak az európai egyesüléshez’. Az utolsó szám 2005 őszén jelenik meg, ezt követően a Goethe Intézet az on-line kínálatát szeretné megerősíteni a kelet-európai országokban.

Arab-izraeli megállapodás született a Holt-tenger megmentésére – tudósít a National Geographic. Elsőként egy megvalósíthatósági tanulmányt készítenek a víz továbbítására a Vörös-tengerből a Holt-tengerbe, így mentve meg a mélyen fekvő tavat. Jordánia, Izrael és a Palesztin Hatóság által kötött megállapodás becslések szerint négy milliárd dollárba kerül. A politikusok bíznak benne, hogy a szerződés a térség békéjéhez is hozzájárul. A beruházás során egy vízerőművet és egy sótalanító üzemet is építenek, melynek eredményeképpen várhatóan közel ötven évre elegendő vizet nyernek az itt élők. Szakértők szerint mintegy hatvanhat milliárd köbméter víz párolgott el a Holt-tengerből az ipari felhasználás miatt.

Orosz kulturális évad kezdődött Magyarországon. A fél évig tartó eseményen tizennégy magyar város vesz részt. A novemberig tartó rendezvénysorozat szlogenje: Kultúra, nagykanállal, melynek keretében negyvenkét programot szerveznek, közel száznyolcvan orosz művészt látnak vendégül. A klasszikus művészeti ágak mellett alternatív, de populárisabb műfajok is várják az érdeklődőket. További információ a www.magyarorszag.hu honlapon.

Comments are closed.