Forrás: antiszemitizmus.hu

A lap (a Klubrádiótól átvett) híradásában mesterien mutatja meg, hogyan kell hangulatot kelteni az igazság némi átformálásával. Nézzük a Magyar Nemzet, a Klubrádió és az Index tudósításának szövegét.

MN: Ellenségesen fogadták a First Ladyt a Siratófalnál”

„Tüntetők taszigálták és zavarták meg hangos kiabálásukkal az amerikai elnök feleségét Jeruzsálemben, amikor Laura Bush felkereste a zsidók egyik legszentebb helyét, a Siratófalat. Laura Bush nem válaszolt a szidalmazóknak, hanem a rendőri gyűrű védelmében elhagyta a helyszínt. A First Lady közel-keleti körútjának célja éppen a békítés. – „írta reggel nyolc órakor a polgári napilap.

Ezzel szemben 00.17 perckor, tehát jóval előbb, a Klubrádió ekként tudósított:

„Klubrádió: Tüntetők taszigálták az amerikai elnök feleségét Jeruzsálemben – 00:17 „

„Tüntetők taszigálták és zavarták meg hangos kiabálásukkal az amerikai elnök feleségét Jeruzsálemben, amikor Laura Bush felkereste a zsidók egyik legszentebb helyét, a Siratófalat. „

„A First Lady közel-keleti körútjának célja éppen a békítés. A vallási tisztelet jeléül fekete nadrágkosztümöt, fején szorosra kötött fekete kendőt viselő Laura Bush nem válaszolt a szidalmazó palesztinoknak, hanem a rendőri gyűrű védelmében elhagyta a helyszínt. „

Ahogy a CNN, illetve a BBC tudósításából megtudjuk, Laura Bush-t a Siratófalnál izraeli tüntetők fogadták, akik az Egyesült Államokban, Izrael számára elkövetett kémkedésért bebörtönzött Jonathan Pollard szabadon bocsátását követelték, míg a Sziklamecsetben palesztin tüntetők azt kiabálták (az Index május 22-ei híradása szerint), hogy: „Nem látjuk itt szívesen! Miért zaklatja a mi muzulmánjainkat? Hogy mer ide bejönni?”. „Az Indexen ezt olvashatjuk: „Tüntetők taszigálták és zavarták meg hangos kiabálásukkal az amerikai elnök feleségét, Laura Busht vasárnap Jeruzsálemben, amikor felkereste a zsidók egyik legszentebb helyét, a Siratófalat, majd a muzulmánok és a zsidók szemében egyformán szent, és az izraeli-palesztin konfliktus gyújtópontjában álló Sziklamecsetet. Egy kisebb, talán kéttucat emberből álló csoport nyomult a békítő célú közel-keleti körúton tartózkodó First Lady felé, amint – az izraeli rendőrség és az amerikai titkosszolgálat embereinek szoros gyűrűjében – cipőjét levéve belépett az óvárosi Templom-hegy tetején található Szikla-mecsetbe. Egy palesztin hívő azt kiabálta felé: „Nem látjuk itt szívesen! Miért zaklatja a mi muzulmánjainkat? Hogy mer ide bejönni?” – Megzavarták Laura Bush közel-keleti útját).”

Az Index és a Klubrádió többé-kevésbé helyesen járt el, míg a „Magyar Nemzet ” kizárólag a zsidókat vádolta meg Laura Bush zaklatásával. Híréből csak a Siratófalnál elkövetett incidensre utal (de azt nem említi, hogy a tüntetők mit követeltek, és hogy egy ilyen követelés önmagában aligha tekinthető ellenségesnek), ellenben teljesen figyelmen kívül hagyja a mecsetben történteket. A Sziklamecset egyébként nem szent helye a zsidó vallásnak, a Templomhegy, melyre épült, mint Izsák megkötözésének színhelye, igen. Ide vallásos zsidók, a hagyomány értelmében nem léphetnek be.

Comments are closed.