Forrás: Híradó

Izrael és a palesztinok eltérően értékelik a Bush-Abbász-találkozót

Más-más visszhangot váltott ki George Bush amerikai és Mahmúd Abbász palesztin elnök washingtoni csúcstalálkozója az izraeli és a palesztin politikusok körében.

Abbász csütörtöki washingtoni látogatásán kétségkívül „jó jegyet kapott, de ez még nem záróbizonyítvány” – állapította meg Ariel Saron izraeli miniszterelnök egyik, nevének elhallgatásához ragaszkodó bizalmasa. Szerinte Abbász elindított valamit, de ez még nem elég ahhoz, hogy a közel-keleti kvartett (Egyesült Államok, ENSZ, Európai Unió és Oroszország) útiterve megvalósuljon. Az útiterv néven ismert tervezet előirányozza egyebek közt, hogy még az idén létrehozzák a független palesztin államot. Bush nem változtatott álláspontján, ezért Izraelnek semmi oka a csalódottságra – mondta az illetékes.

Ehud Olmert izraeli miniszterelnök-helyettes egyetértett ezzel az értékeléssel. Szerinte mindaz, amit Bush mondott, nem áll ellentétben Washington Izraellel szemben vállalt kötelezettségeivel.

Ezzel ellentétesen nyilatkozott Juvál Stejnic, az izraeli parlament kül- és védelempolitikai bizottságának elnöke, aki szerint Bush Abbásznak nyújtott támogatása „vereség Izrael számára”. Bush Abbászt nagyon bátor embernek nevezte, aki elkötelezett a demokrácia és az Izraellel folytatott békés együttélés mellett, s elutasítja a terrorizmust. Stejnic ezt az értékelést bírálattal fogadta, mert szerinte Abbász semmit sem tett a palesztin terrorszervezetek ellen, amelyek tovább fegyverkeznek és erősödnek.

A palesztin vezetés elégedetten nyilatkozott a washingtoni csúcstalálkozóról. Abbász kifejezetten üdvözölte Bush kijelentéseit. Dicsérőleg nyilatkozott arról, hogy az amerikai elnök síkraszállt egy „életképes, független és területileg egységes” palesztin állam mellett. Nabíl Abu Rudeina, a Palesztin Hatóság szóvivője azt mondta, hogy a találkozó megfelelt a palesztin fél „legjobb várakozásainak”.

A Hamász radikális palesztin mozgalom ezzel szemben bírálta Busht, amiért a csúcstalálkozó után a szervezetet „terroristának” minősítette. Száeb Erekát palesztin főtárgyaló közölte: arra számít, hogy a következő tíz napon belül találkozó jön létre Saron és Abbász között, bár hivatalos időpont még nincs.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.