Forrás: NOL

Munkatársunktól, 2005. május 26. 00:00

„Oroszországot káros démonizálni”

Oroszország külpolitikai démonizálása káros és méltánytalan dolog. A nemzetközi közösségnek együtt kell működnie Oroszországgal a demokrácia megerősítésében és a stabilizáció megőrzésében – mondta tegnap Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, miután Moszkvában tárgyalt Konsztantyin Kozacsovval, a duma külügyi bizottságának vezetőjével. A fideszes politikus bízik abban, hogy 15 év erőfeszítései után Magyarország visszakapja a második világháborúban a Szovjetunióba vitt sárospataki könyvtár könyveit. A Kozacsov szerint konzervatív irányba tapogatózó Kreml-párti JeR-nek Németh felajánlotta a Fidesz segítségét a nemzetközi politikai tájékozódáshoz. A külügyi bizottság MSZP-s alelnöke, Szabados Tamás kijelentette: mivel még nem egyértelmű a JeR politikai orientációja, az MSZP is szívesen segítséget nyújt a nemzetközi pártkapcsolatok kiépítéséhez. (Moszkvai tudósítónktól)

Elhalasztják a palesztin választásokat

El kell halasztani az eredetileg július 17-re kitűzött palesztin parlamenti választást – jelentette be Nabil Saat miniszterelnök-helyettes. A központi választási bizottságnak nem maradt elég ideje a szavazás megfelelő előkészítésére, Mahmud Abbasz elnök pedig nem hajlandó aláírni a parlament által elfogadott választási törvényt. Az ellenzéki Hamasz radikális iszlám mozgalom azonban ragaszkodik az eredeti időponthoz. (MTI)

Elítélték a kolozsvári vérengzés felelőseit

A román Legfelsőbb Bíróság tegnap súlyos börtönbüntetésre és kártérítés megfizetésére ítélt több személyt, akiket bűnösnek talált az 1989. decemberi forradalom kolozsvári kivégzései ügyében. Így elítélték Iulian Topliceanu tábornokot, az erdélyi hadtest egykori parancsnokát (10 év börtön, rangfosztás), Ioachim Mogát, Kolozs megye volt kommunista párttitkárát (8 év börtön), Valeriu Burtea ezredest és Laurentiu Cocan alezredest (9 év börtön, rangfosztás), illetve Ilie Dicu őrnagyot (15 év börtön, rangfosztás). Az elítélteknek összesen több mint 38 milliárd lejnyi (csaknem 1,1 millió euró) kártérítést kell a román nemzetvédelmi minisztériummal együtt a sebesülteknek, illetve az áldozatok hozzátartozóinak kifizetniük. (Kolozsvári tudósítónktól)

Ausztria: megállapodás a kárpótlásról

Négy és fél éves vitát zár le az osztrák kormány és az Izraelita Kulturális Közösség között tető alá hozott megállapodás, amelynek értelmében a hitközség 18,2 millió eurót kap a második világháborús vagyonelkobzások kártérítésére létrehozott nemzeti alapból. A hitközség visszavonja korábban beadott 777 keresetét, s ezzel feladja az USA-ban máig folyamatban lévő gyűjtőperek támogatását. Az alaphoz 19 ezer kérvény érkezett be, 200 ezer egyéni követeléssel. Ezek feldolgozása ütemében a kifizetések jövő márciusig befejeződhetnek. (Bécsi tudósítónktól)

Comments are closed.