Forrás: Népszava

A szalonrassziszmus undorító, de nem büntetőjogi kategória – nyilatkozta lapunknak Kolláth György alkotmányjogász annak kapcsán, hogy a hétvégén tüntetés készül ugyanott, ahol korábban több százan demonstráltak a karddal megszúrt romafiú elleni támadás miatt. A demonstrációt a Jobbik támogatásával Tüntetés a magyar gyűlölet ellen címmel a kettosallampolgarsag.hu és Polgár ‘Tomcat’ Tamás blogger szervezi.

A másfél hete megtartott tüntetésen Polgár egy ‘Cigányokat bántani tilos!’ feliratú táblával és ‘Támogatom a világellenes zsidó összeesküvést’ feliratú pólóban jelent meg. A fiatalembert később rendőrök kísérték el, miután dulakodásba keveredett.

Az e hétre tervezett burkoltan rasszista demonstráció szervezője internetes írásában úgy fogalmaz, hogy ‘A tüntetésen nem rasszista vagy fajvédő eszméket kívánunk hangoztatni, hanem a bűnözés takargatása ellen tüntetünk, az ellen, hogy egy bűnöző könnyedén megúszhatja a büntetést, ha etnikai hovatartozására hivatkozik, és míg egyesek rasszizmusról és fajüldözésről papolnak, szó sem esik arról, hány magyar embert késelnek meg és rabolnak ki a babusgatott etnikum bűnöző tagjai (azaz a tetves cigányok)’.

Kolláth nem tart attól, hogy a most szervezett – mint fogalmazott – tüntetésen tevőleges uszítás hangzik majd el. Ebben az esetben léphetnének fel ugyanis a bűncselekmény elkövetése miatt a rendőrök. Csontos Stefánia, a BRFK sajtóreferense szerint a gyülekezési jog gyakorlása közben nem sérthetik meg mások jogait és bűncselekményt sem követhetnek el. Ha egy demonstráción mégis elkövetnek bűncselekményt, a rendőrségnek fel kell lépnie. A mostani demonstrációt bejelentették, a megadott adatokban semmiféle bűncselekményre vagy törvénysértésre utaló információ nem szerepelt. A rendőrség a tüntetés bejelentését tudomásul vette. Csontos elmondta még, hogy a jogszabályok szerint abban az esetben tilthatnak meg egy rendezvényt, ha az népképviseleti szervek, bíróságok működését súlyosan veszélyeztetné, illetve, ha az adott helyszín közlekedési forgalma más útvonalon nem biztosítható.

Levelet juttatott el szerkesztőségünkbe Polgár ‘Tomcat’ Tamás. Ebben a blogger leszögezte, hogy a tervezett demonstráció nem romaellenes, pusztán csak a bűnözés takargatása ellen tüntetnek.

Népszava-infomáció

Comments are closed.