Forrás: NOL

Hírösszefoglalónk, 2005. május 26. 00:00

Ortodox egyházi vezetők az isztambuli összejövetelenKép: REUTERS Vitatott ingatlanügyletei miatt leváltották a jeruzsálemi pátriárkát, ám ő továbbra sem hajlandó lemondani.

A világ nagy ortodox egyházai a továbbiakban nem ismerik el jeruzsálemi pátriárkának I. Iréneuszt – jelentették be tizenkét egyház képviselőjének isztambuli tanácskozása után.

Iréneuszt két héttel ezelőtt a szentföldi görög ortodox patriarkátus szinódusa nagy többséggel leváltotta tisztségéről, mert olyan ingatlaneladásokba bonyolódott, amelyek felháborították egyháza alattvalóit. A kelet-jeruzsálemi, egyházi tulajdonban lévő ingatlanokat állítólag zsidó befektetők vették meg. A döntéssel dacolva Iréneusz izraeli rendőri kísérettel visszatért a jeruzsálemi patriarkátus épületébe.

Isztambulban tizenkét nagy ortodox egyház vezetői gyűltek össze kedden az ügy megvitatására I. Bartolomaiosz egyetemes konstantinápolyi pátriárka elnöklete alatt. Az ortodox egyházak ilyen mértékű egyetértése ritka dolog. Hivatalosan így sincs joguk leváltani Iréneuszt, aki viszont magától nem hajlandó lemondani. Ezt – ha szóban nem is, de egy kézjelzéssel – megerősítette a hír hallatán újságírók előtt.

Kornéliusz, Petra pátriárkája Iréneuszról szólva kijelentette: „Nevezheti magát pátriárkának, de nem az.” Hozzátette, hogy a jövő héten a szentföldi egyházi vezetők ügyvivőt neveznek ki Iréneusz helyére.

A jeruzsálemi pátriárka igen „érzékeny” ingatlanok eladását engedélyezte – emlékeztet a BBC. Három olyan épületről van szó, amelyekben generációk óta palesztinok élnek. Márpedig a palesztinok úgy gondolták, hogy ha bármilyen megállapodás születik Jeruzsálem felosztásáról, ez a terület az övék lesz.

Izrael még 1967-ben elfoglalta, majd 1981-ben bekebelezte Kelet-Jeruzsálemet, amely – a nemzetközi jog szerint – megszállt területnek számít. A lakosok többsége palesztin: ők abban reménykednek, hogy egy napon ez lesz a fővárosuk.

Comments are closed.