Forrás: NOL

Népszabadság Online, 2005. május 26. 18:18

George Bush amerikai elnök csütörtökön megígérte vendégének, Mahmúd Abbász palesztin elnöknek, hogy segíteni fog a szabad és demokratikus Palesztina megteremtésében.

Hivatali ideje alatt Bush először fogadott Abbász személyében palesztin elnököt a Fehér Házban. Közös fehér házi sajtóértekezletükön Bush elnök kijelentette, hogy a palesztin és az izraeli félnek ideje túltennie magát a régi sérelmeken. Úgy ítélte meg, hogy elérhető közelségbe került a palesztin állam megteremtésének lehetősége.

Az amerikai elnök ugyanakkor figyelmeztette a palesztinokat, hogy a szuverenitáshoz az erőszak felszámolásán át vezet az út. Izraelt arra intette, hogy ne tegyen olyan lépéseket, amelyek ellentétesek az útitervnek nevezett rendezési tervvel, ezért állítsa le a zsidó kolóniák bővítését, a biztonsági kerítés pedig valóban csak biztonsági, ne politikai célokat szolgáljon. 

Bush kiemelte a Gázai övezetből való izraeli kivonulás fontosságát. A siker érdekében 50 millió dollár közvetlen segély ígért a palesztinoknak életkörülményeik javítására a Gázai övezetben. Mahmúd Abbász kifejezte azt a várakozását, hogy a Gázai övezet kiürítése a megszállás felszámolásának kezdete lesz, nem az utolsó fejezete.

(MTI) 

Comments are closed.